Załamanie produkcji rolnej
Od ryżu, przez olej, po zboża, hiszpańska produkcja rolno-spożywcza gwałtownie spada i grozi ostrym wzrostem cen w najbliższych miesiącach. Owoce i warzywa nie zostały oszczędzone w tej sytuacji.
Od ryżu, przez olej, po zboża.
Susza, bezprecedensowy wzrost kosztów produkcji i wzrost temperatury spowodowały, że produkcja spadła o 24,6 proc. wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wśród owoców są takie, których koszty produkcji są najwyższe.
Owoce należą do najbardziej poszkodowanych produktów spożywczych. Dotyczy to cytryn, które odnotowały spadek o 34,6%; pomarańczy, których produkcja spadła o 19,6% oraz jabłek, których podaż zmniejszyła się o 16,6%. W warzywach najbardziej ucierpiała fasola - spadek o 27,6% i groszek - spadek o 18,8%. Znacząco zmniejszyły się także zbiory ziemniaków, przechodząc z 2 081 ton do 1 942 mln ton, co oznacza spadek produkcji o 6,7 proc.
Ziemniaki również znacznie zmniejszyły swoje zbiory, przechodząc z 2 081 ton do 1 942 mln ton, co oznacza spadek produkcji o 6,7 proc.

"Fruit Today" jest cennym źródłem informacji dla branży świeżych produktów. Jego celem jest połączenie producentów owoców z Europy Południowej z europejskimi kanałami dystrybucji i importu. Artykuły pokrywają cały łańcuch wartości handlu owocami i warzywami, a także firmami działającymi w branży. Magazyn ma roczny nakład 5000 egzemplarzy, dystrybuowanych w krajach takich jak Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy, Holandia, Francja, Europa Wschodnia, Chile i Peru. Dystrybucja odbywa się poprzez bezpośrednie subskrypcje i bezpłatną dystrybucję na głównych europejskich targach handlowych.