Italiafruit.net
Sycylijskie awokado podbija konsumentów.
2025-02-19 00:00
Sycylijskie awokado to jeden z flagowych produktów firmy Agricola Azzurra, kontrolowanej przez Gruppo Orsero, która zajmuje się promowaniem wysokiej jakości włoskich łańcuchów dostaw rolno-spożywczych. Certyfikowany jako Zero Residuo, owoc jest uprawiany na stokach Etny, w miejscowości Giarre (CT).
czytaj dalej
Macfrut 2025: połączenia z całym światem
2025-02-19 00:00
Samolotem lub pociągiem: Macfrut 2025 jest połączony z całym światem. Istnieje wiele rozwiązań dotarcia do 42. edycji międzynarodowego targów branży owocowo-warzywnej, które sprawiają, że Rimini Expo Centre przez trzy dni (6-8 maja 2025) staje się globalnym skrzyżowaniem relacji w branży.
czytaj dalej
Angello™: Mini papryka do przekąszenia w ciągłym rozwoju
2025-02-19 00:00
Mini papryka snack Angello™ firmy Syngenta Vegetable Seeds, sprzedawana we współpracy z marką Solarelli od Apofruit, stała się już flagowym produktem w swojej kategorii dzięki swoim charakterystycznym cechom. Dzięki swoim jaskrawym kolorom i łatwej strawności,
czytaj dalej
Ziemniaki w GDO - Druga część
2025-02-19 00:00
Kategoria ziemniaków nadal ma potencjał wzrostu, pomimo swojej już ustalonej roli w spożyciu przez Włochów, co objawia się szerokim wyborem i dużą przestrzenią w sklepach z siecią handlową detaliczną, o czym informowaliśmy wczoraj (aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj).
czytaj dalej
Wczoraj odbyła się szeroka wizyta techniczna, w której wzięli udział producenci gruszek, odbyła się ona w różnych zakładach uprawowych odmian grusz Abate Fetel, znajdujących się pomiędzy Forlì, Ravenną i Ferrarą, a które zostały zaszczepione na podkładce Conference Autoradicato.
czytaj dalej
Wejście nowozelandzkiego zbioru kiwi w 2025 roku rozpoczęło się od zbioru pierwszych owoców w pobliżu Edgecumbe, w regionie Bay of Plenty, co oznacza najwcześniejszy zarejestrowany początek. Ogłosiło to New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated (NZKGI), która przewiduje rekordowy zbior.
czytaj dalej
Konsument europejski kocha truskawki, ale należy uważać na sytuacje kryzysowe w produkcji.
2025-02-19 00:00
Wczoraj po południu odbyło się coroczne spotkanie Europejskiej Grupy Kontaktowej ds. truskawek, na którym zebrały się przedstawiciele stowarzyszeń producentów, eksporterów i urzędnicy administracji z Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii.
czytaj dalej
Rozwój nowych odmian winogron deserowych stanowi kluczowe wyzwanie dla poprawy uprawy. Konieczność dostarczania produktów, które spełniają zarówno potrzeby producentów, jak i preferencje konsumentów, staje się coraz bardziej pilna, zwłaszcza w dzisiejszym kontekście.
czytaj dalej
Owoce i warzywa nie odblokowują się i nadal się duszą. Ponadto coraz cięższe i częstsze kryzysy sytuacyjne mają tendencję do jeszcze bardziej zaciemniania ścieżki do podążania, aby strukturalnie przywrócić impet kategorii towarowej, która powinna być priorytetem.
czytaj dalej
Zespri jeździ na nartach w Sestriere.
2025-02-18 00:00
Po sukcesie współpracy po raz drugi z rzędu z Pucharem Świata w Narciarstwie w Cortina d'Ampezzo, Zespri Kiwifruit, nowozelandzka firma będąca liderem w produkcji i światowej sprzedaży kiwi, kontynuuje wzmacnianie swoich więzi z światem sportu.
czytaj dalej
W tym roku ULMA Packaging potwierdziła swoją obecność na targach Fruit Logistica 2025, gdzie firma zaprezentowała szeroką gamę rozwiązań pakowania zaprojektowanych w celu spełnienia wymagań zrównoważonego rozwoju, elastyczności i produktywności w branży.
czytaj dalej
Ventura jest partnerem Napoli Half Marathon 2025.
2025-02-18 00:00
Ventura, wiodąca marka w branży suszonych owoców, potwierdza swoje zaangażowanie w promocję sportu i zdrowego stylu życia, biorąc ponownie udział w Napoli Half Marathon 2025, który odbędzie się 23 lutego. Po sukcesie poprzedniej edycji, Ventura powraca by...
czytaj dalej
Eksport cytrynek i mandarynek rośnie.
2025-02-18 00:00
We wrześniu 2024 roku pozytywny trend włoskich eksportów owoców i warzyw nadal trwa, ale nie wystarcza, aby zrównoważyć bilans handlowy: saldo pozostaje silnie ujemne, z deficytem przekraczającym 359 tysięcy ton, co oznacza pogorszenie o 17% w porównaniu z tym samym okresem w 2023 roku.
czytaj dalej
Dziedzina żółtych ziemniaków odpowiednich do "wszelkiego użytku". Analiza na podstawie 5 znaków handlowych branży spożywczej.
2025-02-18 00:00
Ziemniaki stanowią podstawę włoskiej kuchni i zajmują pierwsze miejsce w rankingu najczęściej spożywanych warzyw w kraju, dzięki ich wszechstronności w kuchni i szerokiej gamie sposobów przygotowania. Ich znaczenie jest również widoczne w dystrybucji, z szerokim rozpowszechnieniem w sklepach i na rynkach.
czytaj dalej
Ziemniaki są nieodłącznym produktem spożywczym we włoskich zakupach: potwierdza to druga edycja badania „Potatoes Forever!” – kampanii współfinansowanej przez Unię Europejską i promowanej we Włoszech przez UNAPA - Narodową Unię Stowarzyszeń Producentów Ziemniaków – przeprowadzonej lo.
czytaj dalej
Ponad 160 000 ton owoców i warzyw, z czego 120 000 pochodzi od lokalnych producentów. Są to nadmiary żywności z sektora warzywno-owocowego, które Region Emilia-Romania uratował i przekazał organizacjom charytatywnym w latach 2012-2024, dzięki zautomatyzowanemu systemowi S.I.R.
czytaj dalej
Gino Sorbillo prezentuje pizzę Pink Lady®.
2025-02-17 00:00
Znany pizzaiolo Gino Sorbillo wybrał jabłko Pink Lady® jako główny składnik swojej nowej kreacji gourmet: Pizzy Pink Lady®. To połączenie sztuki pizzy i świeżości jabłka, które ze swoją naklejką w kształcie serca, reprezentuje jedną z najbardziej
czytaj dalej
KWS Vegetables prezentuje swoją szeroką gamę szpinaku i botwinki.
2025-02-17 00:00
KWS Vegetables, światowy lider w produkcji nasion szpinaku, ponownie zorganizował swoje dni otwarte od 11 do 13 lutego na swoim polu doświadczalnym w Miranda, w Murcji. Na powierzchni 20 hektarów, holenderska korporacja zaprezentowała nowe ulepszone odmiany i przyjęła
czytaj dalej
Ziemniak z Bolonii główną postacią w konkursie "Moje przepisy DOP"
2025-02-17 00:00
Przygotuj swoje przepisy, opowiedz o nich, zrób zdjęcia. Trzy proste kroki z głównym składnikiem: ziemniakiem z Bologii PDO. Zachęcamy do pokazania swojej kreatywności w konkursie "Moje przepisy PDO", organizowanym przez Konsorcjum Ochrony Ziemniaków z Bologii PDO, dedykowanym wszystkim miłośnikom.
czytaj dalej
Pomarańcza z Ribery DOP, stale rosnąca między historią a innowacją
2025-02-17 00:00
Sezon pomarańczy z Ribera D.O.P. przyspiesza i notuje szczególnie pozytywne wyniki. Według oficjalnych danych przekazanych do Ministerstwa Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Lasów (MASAF) na dzień 31 stycznia, odnotowano wzrost o...
czytaj dalej