Italiafruit.net
Maroko przewiduje kolejny rekordowy zbór borówek.
2024-12-16 00:00
W Maroku sektor jagody kontynuuje odnosić sukcesy: w tym sezonie szacuje się, że produkcja wyniesie około 80 000 ton, o 18,8% więcej niż poprzedni rekordowy zbiór z ubiegłej kampanii. W zeszłym roku ten kraj północnoafrykański wyeksportował 67 300 ton.
czytaj dalej
Kiwi: Po zakończeniu zbiorów przechodzi się do ochrony roślin.
2024-12-16 00:00
Wśród producentów jadalnych owoców z Emilii-Romanii zakończył się czas zbiorów i teraz myśli się o następnym etapie sprzedaży, który nadal nie rusza pełną parą. Chociaż myśli producentów są skierowane na rynek, to na pewno pole nigdy nie jest opuszczane, a planowana jest ochrona roślin, aby.
czytaj dalej
Melanie: przyszłość nabiera różowego koloru!
2024-12-16 00:00
Nabiera kształtu nowy sezon Pink Lady®, teraz gdy zbieranie w całej Europie dobiegło końca. Aby zrozumieć strategie najwyższej klasy premium jabłek w nadchodzących miesiącach, skontaktowaliśmy się z Salvo Garipoli, Kierownikiem ds. rynku we Włoszech Pink Lady® Europe.
czytaj dalej
To jest Bio prezentujący żółty ekologiczny kiwi.
2024-12-16 00:00
W krajobrazie owoców ekologicznych, żółty kiwi odgrywa główną rolę w tym sezonie w ramach projektu It's Bio finansowanego przez Unię Europejską i Grupę AOP Vi.Va, skierowanego do konsumentów we Włoszech, w Belgii i w Grecji.
czytaj dalej
Festiwal Mandarynek z Corigliano-Rossano: udany debiut
2024-12-16 00:00
Od 13 do 15 grudnia odbywało się Święto Clementinek w Corigliano-Rossano, pierwsza edycja nowego formatu. Trzy dni pełne spotkań, doświadczeń kulinarzych, muzyki i nawet mody cytrusowej. Wydarzenie, silnie wspierane przez lokalną administrację, zostało opracowane w.
czytaj dalej
Jabłko envy™ szykuje się do pokazu na Milan Fashion Week.
2024-12-13 00:00
Pierwszym jabłkiem, które pojawi się na wybiegu podczas Milan Fashion Week, będzie envy™. Ale nie będzie to jedyna atrakcja - towarzyszyć jej będzie dodatek stworzony specjalnie dla niej przez studentów kursów Projektowania Produktu i Wizualnego z Istituto Marangoni Milano Design, pod kierownictwem projektanta mody Marco Rambaldi, wybranego dla envy™.
czytaj dalej
Rusza kampania komunikacyjna na rzecz ziemniaków z Bolonii chronionych oznaczeniem geograficznym PDO.
2024-12-13 00:00
Rozpoczyna się w niedzielę 15 grudnia kampania komunikacyjna ziemniaka z Bolonii w sieci telewizyjnej Discovery+. Spot w dwóch wersjach (15" i 10") będzie emitowany do końca grudnia 2024 roku na głównych kanałach krajowych w sieci: Nove, Real Time.
czytaj dalej
Tydzień 48: spadek obrotów w sektorze owoców i warzyw LCC o 7%
2024-12-13 00:00
W 48 tygodniu sprzedaż warzyw i owoców marki LCC zanotowała spadek wartości, który towarzyszył jeszcze bardziej znaczącemu spadkowi wolumenu, wpływanemu dodatkowym wzrostem średniej ceny mieszanki. Wszystkie kanały sprzedaży odnotowały spadek sprzedaży, chociaż supermarkety i sklepy samoobsługowe były najbardziej dotknięte.
czytaj dalej
Ambrosia™, słodka influencerka, która szaleje w sieci.
2024-12-13 00:00
Jabłko, które mówi. I nie tylko rozmawia z obserwatorami swojej społeczności, ale jest również zapraszane jako gość do podcastów znanych autorów, gdzie udziela się z wiedzą i umiejętnościami. To Ambrosia™, influencerka jabłko. A jej słodki głos zdobywa ogromną popularność.
czytaj dalej
Ue-Mercosur: czy dla włoskiej branży żywnościowej owocowo-warzywnej przyniesie to więcej korzyści czy szkód?
2024-12-13 00:00
Historia porozumienia o wolnym handlu między Mercosur a UE rozpoczęła się niemal 30 lat temu, gdy w 1995 roku UE i Mercosur podpisały ramowe porozumienie o współpracy międzyregionowej. Następnie rozpoczęto formalne negocjacje w sprawie zawarcia porozumienia handlowego w 2012 roku. W 2019 roku...
czytaj dalej
Rynek w Pescarze: Tarocco i truskawki dodają dynamiki sprzedaży.
2024-12-13 00:00
Po przejściu święta Niepokalanego Poczęcia zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia, które do ubiegłego tygodnia wydawały się nie mieć znaczącego wpływu na sprzedaż (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej). Sytuacja ta nie wydaje się zmienić w obecnym tygodniu, który właśnie się kończy, jak nam tłumaczy.
czytaj dalej
Konsorcjum Pomarańczy z Ribery oznaczone jako DOP, wysła 20 kwintali pomarańczy do rozdystrybuowania na cele charytatywne dla misjonarzy św. Karola - scalabrynianów z Rzymu. Inicjatywa charytatywna, która odbywa się po raz trzeci z rzędu, wynika z relacji współpracy i przyjaźni prezydenta konsorcjum z Ribery.
czytaj dalej
Cytrusy wchodzą w fazę kluczową dla dojrzewania i nabierania koloru.
2024-12-13 00:00
W kontekście rosnącej niestabilności klimatycznej zapewnienie równomiernej dojrzewania i wyższej jakości owoców stanowi kluczowe wyzwanie dla współczesnej uprawy owoców.
czytaj dalej
Winogrona deserowe i pestkowce prowadzą eksport włoski.
2024-12-12 00:00
Aktualizacja danych dotyczących handlu zagranicznego we wrześniu, opracowanych przez Monitor Owoców i Warzyw Agroter, potwierdza głównie tendencje z sierpnia (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej): eksport wzrasta zarówno pod względem ilości (+10%), jak i wartości (+6%) w porównaniu z poprzednim rokiem, ale nie
czytaj dalej
Ziemniaki Pizzoli występują w roli głównej w programie MasterChef.
2024-12-12 00:00
Pizzoli, włoski specjalista od ziemniaków, dzięki Sky Brand Solutions, działowi Sky Media, we współpracy z Endemol Shine Italy, jest jednym z partnerów programu MasterChef Italia w nowym sezonie show Sky Original produkowanego przez Endemol Shine Italy, który rozpocznie się dzisiaj wieczorem.
czytaj dalej
Powoli rynek truskawek zaczyna nabierać tempa, podczas naszych inspekcji w dziale warzywno-owocowym sieci handlowych zauważyliśmy produkty o zachwycających cechach estetycznych, które nie zostały zawiedzione nawet podczas próby smaku: więc jeśli poranek zwiastuje dzień, to...
czytaj dalej
"Pera z Emilia-Romania IGP, to nadal początek nowej ery P-ery"
2024-12-12 00:00
Aldo Grasso, znany dziennikarz i krytyk telewizyjny, ponownie poruszył temat owoców i warzyw, a konkretnie gruszki z Emilii-Romanii o oznaczeniu IGP, w ostatnim wydaniu programu Pit Spot, będącego częścią dodatku "L'Economia" do gazety "Corriere della Sera".
czytaj dalej
Colle d'Oro obchodzi 50 lat działalności w branży warzywno-owocowej oraz głęboką więź z sycylijskim terenem, zwłaszcza z Ispicą, gdzie znajduje się siedziba firmy, oraz prowincją Ragusa. To historia przedsiębiorcza rozpoczęta przez Pietro Calabrese i jego braci w 1974 roku, która przez pół wieku była świadkiem...
czytaj dalej
100% sok z kiwi Nergi® jest gotowy, aby podbić rynek.
2024-12-12 00:00
Frullà, specjalista w dziedzinie owocowych smoothie, niedawno ogłosił wprowadzenie nowego produktu, który stanowi zupełną nowość na włoskim rynku: Frullà 100% Kiwi Nergi®.
czytaj dalej
Sycylijska papryka pod atakiem TSWV
2024-12-12 00:00
W ostatnich tygodniach Sycylia, jedno z głównych włoskich obszarów produkcji papryki, doświadczyła silnej infekcji wirusem plamistości pomidora. Odmiany papryki Rijk Zwaan najnowszej generacji, takie jak lamuyodi, pokazują doskonałe wyniki dzięki swojemu zestawowi cech.
czytaj dalej