Italiafruit.net
Truskawki, mniej odpadów dzięki konopiom indyjskim
2024-02-01 00:00
Jak donosi portal 3bmeteo.com, w niedalekiej przyszłości truskawki i owoce w ogóle będą mogły dłużej zachować świeżość i uniknąć marnotrawstwa dzięki ochronnemu welonowi na bazie konopi indyjskich. Twierdzi tak zespół naukowców z Uniwersytetu Thammasat i Instytutu Badawczego
czytaj dalej
czytaj dalej
Czy elektryczny sad to nowy paradygmat?
2024-02-01 00:00
Po zeszłorocznym wiosennym przesunięciu, które było również spowodowane powodzią, która tak poważnie dotknęła nasze terytoria, konferencja agro-woltaiczna odbywa się ponownie, z bardziej szczegółowym naciskiem na sad elektryczny "Uprawa owoców musi się zmienić, sad elektryczny jest nowym trendem".
czytaj dalej
czytaj dalej
"Oprócz szkód jest też kpina. Obywatele spoza UE uprawnieni do pracy w Emilii-Romanii będą nie tylko zbyt nieliczni w stosunku do potrzeb, ale będą przybywać z niedopuszczalnymi biblijnymi opóźnieniami". powiedział Vincenzo Colla, regionalny radny ds. zatrudnienia i rozwoju gospodarczego,
czytaj dalej
czytaj dalej
Underground, projekt skupiający się na rolnikach i owocach ziemi
2024-01-31 00:00
Underground food mood, tak nazywa się podróżniczy projekt toskańskiego szefa kuchni Simone Ciprianiego, który koncentruje się na rolnikach i produktach ziemi;
czytaj dalej
116. edycja Fieragricola rozpoczyna się dzisiaj
2024-01-31 00:00
116. Fieragricola, międzynarodowa wystawa rolnicza zaplanowana do soboty 3 lutego, rozpoczyna się dzisiaj (środa 31 stycznia, red.) w Veronafiere. Zajętych jest 11 pawilonów, 820 firm z Włoch i 20 innych krajów oraz zaplanowano ponad 140 konferencji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Winogrona stołowe, szacunki dotyczące produkcji w RPA
2024-01-31 00:00
Rosnące szacunki dotyczące ilości winogron stołowych w RPA: Sati, południowoafrykański przemysł winogron stołowych, zrewidował swoje prognozy eksportowe po obfitych zbiorach w regionie Orange River, jednym z głównych obszarów produkcyjnych w kraju.
czytaj dalej
Doskonałość radicchio di Treviso IGP na targach Fruit Logistica
2024-01-31 00:00
Radicchio di Treviso Igp po raz kolejny będzie obecne na Fruit Logistica w Berlinie, międzynarodowych targach świeżych owoców i warzyw, gdzie Consorzio di Tutela będzie jednym z bohaterów pawilonu Veneto, Land of Venice, formatu promującego i promującego świeże owoce i warzywa.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sok zmienia smak dzięki pomarańczom i bergamotkom
2024-01-31 00:00
Z połączenia pomarańczy i bergamotki powstaje "La spremuta del benessere", format zaproponowany przez Citrus L'Orto Italian działający w handlu detalicznym na dużą skalę.
czytaj dalej
Cele nakreślone przez Unię Europejską w Zielonym Ładzie w kierunku transformacji ekologicznej i osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. wymagają wysiłków i zobowiązań, które wykraczają poza rolnictwo i przedsiębiorstwa spożywcze i równolegle odnoszą się do kwestii dekarbonizacji poprzez
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiwi, wysokie ceny utrzymują się
2024-01-31 00:00
Bardzo zimny poranek (wczoraj, red.) w Centrum Rolno-Spożywczym w Rimini, charakteryzował się również niską frekwencją na rynku i niewielkim handlem. Odnotowano spadek popytu na truskawki, co skutkowało niższymi notowaniami, podczas gdy w przypadku kiwi utrzymały się średnio-wysokie notowania,
czytaj dalej
czytaj dalej
Joya®, jabłko pochodzenia europejskiego, rośnie o ponad 20%.
2024-01-31 00:00
Po rekordowych wynikach w 2023 r. we Włoszech, Francji, Irlandii i Hiszpanii, przy ogólnym wzroście o ponad 20 procent w Europie, jabłka Joya® przygotowują się do nowego etapu rozwoju w 2024 r., Stając się wiodącą europejską marką pochodzenia w trzeciej części roku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Certyfikaty: kosztowne warunki wstępne czy nowe możliwości?
2024-01-31 00:00
W ciągu ostatnich dwudziestu lat liczba certyfikatów wymaganych w sektorze owoców i warzyw dosłownie eksplodowała. Każdy etap łańcucha dostaw jest certyfikowany: na poziomie produkcji najbardziej znanym i rozpowszechnionym jest GLOBALG.A.P., w magazynach przetwórczych akronimy ISO, IFS i BRC są dobrze znane konsumentom.
czytaj dalej
czytaj dalej
Małe owoce, pozytywne opinie dla Civ na Międzynarodowej Konferencji Owoców Miękkich
2024-01-31 00:00
W dniach 11 i 12 stycznia zespół CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) uczestniczył w 12. Międzynarodowej Konferencji Owoców Miękkich, najważniejszej międzynarodowej konferencji w sektorze małych owoców, która odbyła się w `s-Hertogenbosch w Holandii.
czytaj dalej
Nie trzeba dodawać, że późne przymrozki stały się koszmarem producentów. Niestety, przewidywanie ich jest prawie niemożliwe, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do niezwykle dynamicznych warunków pogodowych, które w ciągu kilku godzin przenoszą nas z jednego sezonu do drugiego. Obrona i,
czytaj dalej
czytaj dalej
Dole Italia oficjalnym partnerem White Marble Marathon
2024-01-31 00:00
W niedzielę 18 lutego 2024 r. powróci 21-kilometrowy półmaraton La Ceiban w mieście o tej samej nazwie nad Zatoką Honduraską, a Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji świeżych owoców najwyższej jakości, potwierdza swoje cenne wsparcie dla wyścigu z terytorium Włoch, zacieśniając tym samym współpracę z Dole Italia.
czytaj dalej
czytaj dalej
Valsa, pluskwa azjatycka i psyllid: alternatywą jest pył skalny
2024-01-31 00:00
Podczas wydarzenia "Substancje potwierdzające: potencjał i wykorzystanie pyłu skalnego", zorganizowanego wczoraj przez region Emilia-Romania, szczegółowo omówiono elementy techniczne związane z wykorzystaniem tych substancji.
czytaj dalej
Nuts, kampania rozpoczyna się od Italrugby jako testimonial
2024-01-31 00:00
Narodowa drużyna rugby jest świadectwem kampanii promocyjnej produktów z łańcucha dostaw orzechów, promowanej przez Masaf i Ismea we współpracy z Włoską Federacją Rugby (FIR) i Ministerstwem Sportu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidor "Nama - Born Ripe" debiutuje na targach Fruit Logistica
2024-01-30 00:00
Zapowiedzią kolejnej edycji Fruit Logistica jest włoska innowacja na rynku owoców i warzyw: pomidor Nama "Born Ripe".
czytaj dalej
Warzywa w dołku: ograniczone ilości i brak wzrostu popytu
2024-01-30 00:00
Styczeń z pewnością nie był najlepszy dla owoców i warzyw, okres poświąteczny nigdy nie jest fazą, po której można spodziewać się wielkich rzeczy, ale były też inne czynniki, takie jak pogoda, które nie stymulowały konsumpcji;
czytaj dalej
Inflacja obciąża egzotykę, ale jej nie zatapia
2024-01-30 00:00
W zakończonym właśnie roku Włochy odnotowały znaczny poziom inflacji, ale o dwóch obliczach. Z jednej strony, ceny konsumpcyjne wzrosły średnio o 5,7% według ISTAT, ale mniej niż w poprzednim roku (+8,1%), podczas gdy z drugiej strony, na
czytaj dalej
czytaj dalej