Italiafruit.net
Podsumujmy analizę dotyczącą przebiegu kampanii melonowej, analizując trudności, z jakimi borykał się świat produkcji po dokładnym zbadaniu dynamiki konsumpcji (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej).
czytaj dalej
Istnieją białe fasole, których smak przypomina smak lody waniliowej, stąd ich nazwa: fasole lodowe. Te tropikalne owoce - jak podaje fruitgourmet.it - należą do rośliny Inga edulis i występują w długich strąkach.
czytaj dalej
Datterino®: terenowość - kluczowy czynnik dla konsumenta
2024-10-15 00:00
Projekt Pan Datterino, opracowany przez firmę Bayer poprzez dział nasion Warzywa, powstał z celem zaspokojenia rosnącego popytu na jakość ze strony konsumentów, poprzez jedną z najczęściej stosowanych w kuchni włoskiej: pomidora datterino.
czytaj dalej
Zespri zwraca się do producentów o rozszerzenie swojej działalności na półkuli północnej.
2024-10-15 00:00
W przyszłym miesiącu, najprawdopodobniej Zespri przedstawi pod głosowanie wśród zrzeszonych producentów z Nowej Zelandii rozwój kolejnych 2 500 hektarów kiwi we Włoszech, Francji, Grecji, Korei Południowej i Japonii. Jak podaje NZ Herald, firma potrzebuje uzyskać poparcie.
czytaj dalej
L'Insalata dell'Orto, firma wiodąca na rynku sałatek IV generacji i główny producent jadalnych kwiatów w Europie, nadal inwestuje w zerowy odpad w ramach swoich projektów zrównoważonego rozwoju. Po zakończeniu roku 2023 z dwucyfrowym postępem, oraz mając
czytaj dalej
Różowy jabłko z Sibillini, jedna z najstarszych i charakterystycznych odmian z regionu Marche, jest obecnie zbierane, ale produkcja spadła o 40% w porównaniu z ubiegłym rokiem. Główną przyczyną tego jest skrajne upały zeszłego roku, które zostały następnie zastąpione obfitymi opadami deszczu.
czytaj dalej
Opowiem Wam o sukcesie targów Fruit Attraction.
2024-10-14 00:00
Po osiągnięciu szesnastej edycji, sukces targów Fruit Attraction jest uznawany przez cały światowy sektor owocowo-warzywny, pomimo że jest najmłodszym z międzynarodowych wydarzeń branżowych.
czytaj dalej
Winogrona: tradycyjne odmiany nie ustępują miejsca
2024-10-14 00:00
W przejściu między wrześniem a październikiem winogrona deserowe bez wątpienia stanowią jeden z kluczowych produktów w supermarketach. Te dwa miesiące samodzielnie przyczyniają się do ponad połowy rocznej sprzedaży w kategorii, osiągając szczytowe wartości odsetka w wysokości 8-9% w departamencie.
czytaj dalej
Pożegnanie z Marcelem Muttim, wszechstronnym przedsiębiorcą w branży konserw pomidorowych.
2024-10-14 00:00
Pożegnanie z Marcello Mutti, wybitnym przemysłowcem w branży konserw pomidorowych, ojcem obecnego dyrektora generalnego grupy z Parmy, Francesco Mutti.
czytaj dalej
Fruit Attraction prezentuje nagrody Innovation Hub Awards.
2024-10-14 00:00
W sumie dziewięć produktów i usług z sektora owocowo-warzywnego wzięło udział w konkursie Innovation Hub Awards podczas ostatniej edycji Fruit Attraction, prezentując swoje kandydatury. Jury, w skład którego wchodziła Ana Díaz Pérez, Wicedyrektor Generalny ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Żywności.
czytaj dalej
Marki Mele i Vog stawiają konsumenta w centrum uwagi.
2024-10-14 00:00
Pomyślne marki, marki zdobywające uznanie wśród konsumentów i marki gotowe do zdobycia nowych publiczności z silnymi i charakterystycznymi tożsamościami: cała oferta VOG – Dom jabłek, zdolna do stawienia czoła wyzwaniom rynków, została zaprezentowana od 8 do 10 października na targach Fruit.
czytaj dalej
Podnieść postrzeganą wartość powszechnie używanego produktu, takiego jak jabłko, jest już samo w sobie trudne, a tym bardziej jeśli wyzwaniem jest najbardziej popularna odmiana we Włoszech: Golden Delicious. To zadanie nie przeraża Melindy, która, będąc świadoma swoich "obowiązków"
czytaj dalej
Vip, prawdziwa jesień z najwyższą jakością i wystarczającą ilością.
2024-10-14 00:00
To specjalne targi, które odbywają się właśnie w momencie, gdy sezon jabłkowy nabiera tempa, dając Vip Val Venosta możliwość prezentacji głównych odmian i wykorzystania ważnych okazji handlowych. Tak komentuje dyrektor sprzedaży Joachim Rabensteiner targi Fruit.
czytaj dalej
New Factor rozpoczyna zbieranie orzechów: skupia się na integracji łańcucha dostaw.
2024-10-14 00:00
Nowy Faktor - na dzień włoskiego orzecha 2024 - wydarzenie, które od ponad 20 lat świętuje początek nowego zbioru, otworzyło drzwi do firmy rolniczej San Martino w Forlì, aby opowiedzieć i przybliżyć fantastyczny świat orzecha. Mieliśmy przyjemność być świadkami, nie
czytaj dalej
Kiwi, nie tylko błonnik i witamina C
2024-10-14 00:00
Spośród owoców uważanych za najzdrowsze, kiwi zdobyło prominentną pozycję w ciągu ostatniej dekady. Ale wróćmy do przeszłości. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych rozpoczęła się masowa produkcja kiwi we Włoszech, podczas gdy wcześniej traktowano kiwi głównie jako egzotyczny owoc.
czytaj dalej
Podczas targów Fruit Attraction w Madrycie Fairtrade zaprezentowało rozszerzenie swojej oferty na bardziej zrównoważone banany, które przyczyniają się do zwiększenia dochodów pracowników i wspierają przedsiębiorstwa zaangażowane w zapewnienie lepszych płac na plantacjach certyfikowanych bananów na całym świecie.
czytaj dalej
Szpinak odporny na Pe:1-20, Syngenta szybszy od mączniaka rzekomego.
2024-10-11 00:00
Musimy być szybsi od fitopatologii - to zdanie Dario Antonante, Specjalisty ds. Produktów w Syngenta Vegetable Seeds, podsumowuje zaangażowanie Syngenta w działania badawczo-rozwojowe, aby dostarczać coraz szersze i kompleksowe pakietu odporności.
czytaj dalej
Warzywa i owoce kierują się w przyszłość dzięki technologiom 4.0.
2024-10-11 00:00
Optymalizacja wydajności i jakości, redukcja kosztów oraz poprawa zarządzania zasobami naturalnymi. To cele rolnictwa 4.0, na który skupił się drugi Demoday Orti.Go zorganizowany przez Astra Innovazione e Sviluppo we współpracy z Ri.Nova i odbywający się w środę rano.
czytaj dalej
"Torri" truskawek przez cały rok dzięki Sztucznej Inteligencji
2024-10-11 00:00
W Stanach Zjednoczonych, dokładniej w stanie Wirginia, Sztuczna Inteligencja rewolucjonizuje świat rolnictwa, tworząc "wieże" uprawy truskawek, które rosną niezależnie od warunków klimatycznych i pory roku. Te konstrukcje, sięgające ponad dziesięć metrów wysokości, umożliwiają produkcję
czytaj dalej
W 39. tygodniu sprzedaż warzyw i owoców o ustalonej wadze odnotowuje znaczący wzrost, z trendem ponad dwukrotnie większym niż w przypadku LCC. Wszystkie kanały wykazują pozytywne sygnały, z wyjątkiem sprzedaży online. Analiza danych z 2019 roku ujawnia niepokojącą regresję.
czytaj dalej