Italiafruit.net
Jedna pomarańcza dziennie, by zwalczać depresję.
2025-03-07 00:00
Jedzenie jednej pomarańczy dziennie może zrobić znacznie więcej niż tylko wzmocnić układ odpornościowy: może także pomóc w walce z depresją. Sugeruje to niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital, które ujawniło, że
czytaj dalej
W ostatnich dniach Przewodnictwo Rady i przedstawiciele Parlamentu Europejskiego osiągnęli tymczasową umowę w sprawie ukierunkowanej rewizji ramowej dyrektywy dotyczącej odpadów, ustalając cele UE dotyczące redukcji marnowania żywności do 2030 roku. Przed rozpoczęciem
czytaj dalej
Tennisnack to zwycięskie połączenie sportu i borówek.
2025-03-07 00:00
Tenis jest obecnie bez wątpienia sportem momentu, podczas gdy borówka jest potwierdzana jako jedno z najmodniejszych owoców na półkach sklepów spożywczych oraz w domowych zakupach. Ale jak połączyć te pozornie odległe światy? Odpowiedź przychodzi od firmy Fogliati z Turynu, która stworzyła Tennisnack, jeden
czytaj dalej
Warzywa, spokój trwa. Dobrze, że są truskawki (dobrej jakości).
2025-03-07 00:00
Wiosna jest już za rogiem, ale na rynkach warzywno-owocowych panuje nadal niewesoły klimat, zwłaszcza jeśli chodzi o sektor warzywny. Aby zrobić podsumowanie sytuacji, odwiedziliśmy Centrum Rolno-Spożywcze w Genui, gdzie prezes Gianni Vassallo przedstawił nam...
czytaj dalej
Uprawa owoców w Italii: nie wykorzystany potencjał produkcyjny
2025-03-07 00:00
Rolnictwo nie jest w stanie wyrazić swojego potencjału produkcyjnego również z powodu braku substancji aktywnych do ochrony roślin. Tak w skrócie można podsumować to, co wynikało z konsultacji dotyczących sektora warzyw i owoców Coldiretti Verona, które odbyły się kilka dni temu w siedzibie przy Viale del.
czytaj dalej
Sycylia jest jednym z głównych obszarów produkcji papryki we Włoszech. Jednakże, sycylijscy producenci muszą dzisiaj stawić czoła skomplikowanym wyzwaniom, takim jak brak i koszt siły roboczej, zmiany klimatyczne oraz rosnąca agresywność patogenów.
czytaj dalej
Pomidory rozmnażane nielegalnie: grzywna w wysokości 100 000 euro
2025-03-06 00:00
Sąd Apelacyjny w Katanii potwierdził wyrok nakładający obowiązek odszkodowania na producenta i szkółkarza z prowincji Ragusa, odpowiedzialnych za nielegalne reprodukowanie odmian pomidorów chronionych unijnym prawem wyłącznym. Obaj podmioty działały bezprawnie.
czytaj dalej
Kategoria pomidorów jest obecnie jedną z najmniej sezonowych w dziale warzywnym i owocowym. Chociaż sprzedaż skupia się głównie wiosną i latem - około 65% między kwietniem a wrześniem - oferta pozostaje szeroka i głęboka przez cały rok, także
czytaj dalej
Minestrone Pezzettoni Orogel został wybrany 'Produktem Roku 2025' w kategorii mrożone warzywa. Romagnola firma specjalizująca się w mrożonych świeżych warzywach zdobyła prestiżową nagrodę za nowy produkt, który cieszył się wysokim odzewem.
czytaj dalej
Globalne zapotrzebowanie na jagody borówki rośnie w imponującym tempie, tak bardzo, że obecna produkcja wynosząca 1,86 miliona ton będzie musiała podwoić się w ciągu najbliższych pięciu lat, aby nadążyć za konsumpcją, według raportu Blueberriesconsulting. Zachęcając preferencje do...
czytaj dalej
Osoby powyżej 55 roku życia zwiększają konsumpcję: gotowe dania roślinne i awokado są najbardziej popularne.
2025-03-06 00:00
Dzięki wykorzystaniu potencjału analitycznego pomiaru detalicznego i danych konsumenckich, NielsenIQ jest teraz w stanie dzielić się wglądami 360 stopni, aby analizować świat zakupów włoskich konsumentów. Większa szczegółowość, która z tego wynika, jest rezultatem unikalnej kombinacji czynników.
czytaj dalej
Dorì zakończył kampanię zagraniczną ze wzrostem o 300%.
2025-03-06 00:00
Z 300% wzrostem sprzedaży, zakończona została sprzedaż za granicą kiwi Dorì, za którą odpowiedzialny był Origine Group. W tym sezonie żółte kiwi Dorì zadebiutowało na nowych rynkach w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej, zdobywając uznanie konsumentów dzięki swojej
czytaj dalej
Na rynku pojawiła się duża nowość: od kilku dni jest dostępna linia Fruit Energy by Frullà Sport. Składająca się z czterech smaków - Jagody, Ananasa, Bananów i Mango - 100% naturalnych i wyjątkowo smacznych, ta gama łączy owocową papkę, charakterystyczną cechę marki Frullà, z.
czytaj dalej
Produkcja kiwi spada, stawia się na jakość.
2025-03-05 00:00
Na rok 2025 prognozowany jest spadek zbiorów chilijskich kiwi w porównaniu z poprzednim rokiem. Według wstępnych szacunków produkcja powinna wynieść około 128 tysięcy ton, co oznacza spadek o 12-13% w porównaniu do 2024 roku. Na sytuację wpływa obecność bakteriozy PSA.
czytaj dalej
Dzień poświęcony Malyevie: jesienna kapucynka od Enza Zaden Italia
2025-03-05 00:00
W dniu 19 lutego Enza Zaden Italia, w firmie Merola Alfonso, poświęciła dzień swojej zimowej kapusty szlachetności, Malyeva. I nie tylko. Pochodząca z regionu kampanijskiego, konkretnie z obszaru Nocerino Sarnese, przez lata ta odmiana miała okazję rozwinąć się.
czytaj dalej
Spreafico wprowadza nową strategię wzrostu dla mandarynek Tango.
2025-03-05 00:00
Ścisła współpraca z Eurosemillas potwierdza zaangażowanie Spreafico w produkcję mandarynki Tang Gold/Tango: dzięki włoskiej doskonałości kładą się podwaliny pod dalszy rozwój uprawy. Spreafico, lider w branży warzywno-owocowej od ponad 65 lat,
czytaj dalej
Ognisko ognicy: nadzieja przychodzi z dzikich jabłek
2025-03-05 00:00
Zespół badaczy z Uniwersytetu Cornell bada możliwy przełom w walce przeciwko ogniwowi bakteryjnemu, jednej z najpoważniejszych chorób dotykających jabłonie na całym świecie. Badania koncentrują się na dzikich odmianach jabłoni północnoamerykańskich - jak czytamy na
czytaj dalej
Pink Lady® wprowadza oryginalną przekąskę z suszonej mąki jabłkowej.
2025-03-05 00:00
Powstaje we współpracy między Pink Lady® a OPI FRUTTA zupełnie nowy przekąska 100% suszonych krążków jabłka Pink Lady®, niedawno wprowadzony na rynek. Ten produkt, zaprojektowany przez innowacyjną firmę OPI FRUTTA, obiecuje zdefiniować pojęcie zdrowej i smacznej przekąski dzięki swojej technologii.
czytaj dalej
"Limony dla badania®", rozpoczęła się dziewiąta edycja.
2025-03-05 00:00
Rusza dziewiąta edycja projektu "Cytryny dla badań®", inicjatywy Fundacji Umberto Veronesi ETS realizowanej wyłącznie we współpracy z Benefit Corporation Citrus l'Orto Italiano, która finansuje prace lekarzy i naukowców, którzy zdecydowali się poświęcić swoje życie na badania.
czytaj dalej
"Głęboki czerwony"
2025-03-05 00:00
To nie jest nowa edycja słynnego horroru Dario Argento, ani nie ma tu również związku z Goblinami, którzy stworzyli ścieżkę dźwiękową do filmu, ale to odkrycie czerwonych pomarańczy przez europejskich konsumentów.
czytaj dalej



