Italiafruit.net
„Powody, dla których pojawiły się obawy dotyczące zdrowia oraz nawet wycofanie z rynku jednego z flagowych produktów z Piana del Sele, są mało jasne i w zasadzie niezrozumiałe”. Tak odpowiedział Vito Busillo, prezes Konsorcjum Ochrony, na notatkę wysłaną przez Vincenzo.
czytaj dalej
Włochy zmagają się z rekordowym upałem, a nawet w górskich regionach owoce i warzywa płacą wysoką cenę za tę sytuację. Rozmawiamy o tym na aIFN z producentem z Trydentu, Martinem Marchesinim, z własnego gospodarstwa rolnego specjalizującego się w produkcji truskawek w dolinie Valsugana.
czytaj dalej
Akademia do nauki zbierania owoców z pól.
2024-07-16 00:00
Akademia, która ma na celu nauczyć zbierania owoców na polach i dać możliwość zatrudnienia w jednej z najważniejszych spółdzielni zrzeszonych w Legacoop Romagna, czyli CAB Massari z Conselice. To rozwiązanie zostało opracowane wspólnie z firmą Randstad w celu zaspokojenia przynajmniej części需求.
czytaj dalej
Winogrona deserowe, sprintowy start dla Apofruit.
2024-07-15 00:00
Kampania zbiorów winogron stołowych firmy Apofruit ruszyła, z pierwszymi zbiorami rozpoczętymi już w połowie zeszłego tygodnia, a rynki europejskie są gotowe na przyjęcie włoskich gron. Rozmawialiśmy o tym z Marcelem Guidim, odpowiedzialnym za rynek zagraniczny w firmie Apofruit Italia.
czytaj dalej
Fenkułki: średnia ilość spożycia wynosi ponad 2 kg na rok, ale konsumpcja straciła impet.
2024-07-15 00:00
Włochy przeznaczają 19 tysięcy hektarów na uprawę kopru włoskiego, z produkcją wynoszącą 500 tysięcy ton w 2023 roku i wartością pierwszej fazy handlu wynoszącą ponad 250 milionów euro - liczby te sprawiają, że nasz kraj jest największym na świecie producentem tego gatunku warzywa. Tak wynika z informacji.
czytaj dalej
Jeszcze raz badania, innowacje i marketing firmy Romagnoli F.lli Spa zostały nagrodzone w jednym z najważniejszych konkursów w branży dóbr konsumpcyjnych. Ziemniaki Vita Armonia Gourmet, wprowadzone na rynek przez bolońską firmę na początku tego roku, otrzymały nagrodę.
czytaj dalej
Owad znany jako "Forficula": szkody również na wiśniach i pierwsze obserwacje na jabłoniach.
2024-07-15 00:00
W północnych Włoszech nadal rośnie zainteresowanie Forficula auricularia, który w ciągu kilku lat stał się jednym z kluczowych owadów w obronie brzoskwini i moreli, a także rozszerza swój zasięg na wiśnię i jabłonie, jak wynika z technicznego spotkania dotyczącego wiśni.
czytaj dalej
W dzisiejszych czasach owoce i warzywa stają się coraz bardziej podstawą zdrowej i zrównoważonej diety. Jednakże, brytyjski system rolniczy boryka się z bezprecedensowymi wyzwaniami: od wzrostu kosztów produkcji po ograniczoną dostępność siły roboczej, nieprzewidywalne warunki pogodowe.
czytaj dalej
Melinda i Speciale Owoców i Warzyw, ćwierć wieku razem.
2024-07-15 00:00
Speciale owoce i warzywa w listopadzie będzie obchodzić 25-lecie, a zrobi to z wydaniem godnym tak ważnej rocznicy. Wyzwający temat, jak sztuczna inteligencja, wyjątkowi goście - zgodnie z tradycją - i główny partner historyczny, jak Melinda, który wspierał od samego początku.
czytaj dalej
Targowisko spożywcze poprawia dostępność i jakość letnich owoców.
2024-07-15 00:00
Jakie są produkty, ścisłe sezonowe, o najlepszym stosunku jakości do ceny do kupienia w tym tygodniu, sugeruje La Borsa della Spesa, usługa BMTI i Italmercati Rete di Imprese we współpracy z Consumerismo No Profit.
czytaj dalej
Freshfel Europe, w imieniu europejskiego sektora produktów świeżych, złożył odpowiedź na propozycję Komisji Europejskiej dotyczącą redukcji budżetu polityki promocji rolnictwa o 281,7 miliona euro w ciągu najbliższych trzech lat, co łącznie stanowi obcięcie o ponad 50%.
czytaj dalej
Sycylijskie brzoskwinie i nektarynki, wzlot zapewniony przez jakość.
2024-07-15 00:00
Obecnie pejzaż sadowniczy Sycylii zyskał również uznanie za drzewa pestkowe, a potwierdza to Vincenzo Di Pasquale, dyrektor handlowy firmy Di Pasquale Ortofrutta z Delii (Caltanissetta), który wraz z bratem Angelu uczynił drzewa pestkowe swoją marką. "Obecnie..."
czytaj dalej
Tydzień 26: gwałtowny spadek sprzedaży warzyw i owoców od Lcc (-7%)
2024-07-12 00:00
W tygodniu 26, warzywa i owoce ważone utrzymują ten sam poziom deflacji w porównaniu z poprzednim tygodniem, ale sprzedaż nadal pogarsza się, chociaż pierwsze półrocze kończy się ogólnie pozytywnie. Pod względem kanałów sprzedaży, trendy są poniżej zera dla wszystkich, włącznie z dyskontami.
czytaj dalej
Andrea Badursi został nowym prezesem Italia Ortofrutta.
2024-07-12 00:00
Andrea Badursi, 57-letni człowiek z regionu Basilicata, obecnie pełniący funkcję Prezesa O.P. Asso Fruit Italia oraz Wiceprezesa Włoskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw od 2015 roku, został wczoraj mianowany Prezesem Włoskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw Unione Nazionale. Wybrał go nowy Zarząd, który się właśnie utworzył.
czytaj dalej
Truskawki poza ziemią, zbieranie nabiera tempa.
2024-07-12 00:00
Zaczęła się właśnie zbiór truskawek romagnolskich, które zostały wyprodukowane przy użyciu techniki uprawy bez gleby przez gospodarstwo rolne Zavoli w Poggio Torriana (Rimini). Razem z producentem Stefanem Zavolim omówiliśmy proces uprawy, który jest częścią projektu „Serce ponad przeszkodami”.
czytaj dalej
Ziemniaki, sezon 2024 rozpoczęty w górach w regionie Bolonia.
2024-07-12 00:00
Sezon 2024 ziemniaków nie rozpoczął się najlepiej w regionie Bolonia, jednym z najbardziej odpowiednich obszarów we Włoszech do uprawy tej rośliny. Według analizy Confagricoltura Bolonia, istnieje kilka przyczyn tego stanu rzeczy: trudności w pozyskaniu nasion ziemniaków, których ceny wzrosły.
czytaj dalej
Grupa Gullino, firma z Saluzzo (Cuneo) działająca od 1969 roku w zrównoważonej produkcji świeżych owoców, specjalizująca się w kiwi, nawiązała partnerstwo z firmą Jingold, aby uzyskać licencję na uprawę ich innowacyjnego kiwi o żółtej pulpie, znanego i cenionego na całym świecie.
czytaj dalej
Puglia to region, która jest znana z uprawy cytrusów, a kolej nie może być jedynym czynnikiem napędzającym rozwój tej branży.
2024-07-12 00:00
W Apulii, jednym z najbardziej odpowiednich obszarów w krajobrazie wiśniowym, przeżyto sezon 2024 w świetle i cieniu, można by rzec, że kampania ta pozwoliła producentom na wiele refleksji w celu lepszego zaplanowania przyszłych kampanii. O tym rozmawiamy z Vito Tricarico, właścicielem.
czytaj dalej
Zsekwencjonowano genom europejskiego kasztanowca.
2024-07-12 00:00
Po życie, jabłko, truskawka, malina, grusza, orzech włoski, Drosophila suzukii, Plasmopara viticola, świerk pospolity i cytryna, Fundacja Mach odszyfrowała kolejny kod genetyczny, tym razem kasztanowca europejskiego.
czytaj dalej
Cyklon, jedna z ostatnich odmian papryki wprowadzonych przez firmę Blumen (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej), wykazała doskonałą tolerancję na stresy abiotyczne generowane przez zmiany klimatyczne, a także doskonałą jednorodność i ciągłość produkcji przez cały cykl produkcyjny. Ponadto, doskonała
czytaj dalej