Italiafruit.net
New Factor rozpoczyna zbieranie orzechów: skupia się na integracji łańcucha dostaw.
2024-10-14 00:00
Nowy Faktor - na dzień włoskiego orzecha 2024 - wydarzenie, które od ponad 20 lat świętuje początek nowego zbioru, otworzyło drzwi do firmy rolniczej San Martino w Forlì, aby opowiedzieć i przybliżyć fantastyczny świat orzecha. Mieliśmy przyjemność być świadkami, nie
czytaj dalej
Kiwi, nie tylko błonnik i witamina C
2024-10-14 00:00
Spośród owoców uważanych za najzdrowsze, kiwi zdobyło prominentną pozycję w ciągu ostatniej dekady. Ale wróćmy do przeszłości. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych rozpoczęła się masowa produkcja kiwi we Włoszech, podczas gdy wcześniej traktowano kiwi głównie jako egzotyczny owoc.
czytaj dalej
Podczas targów Fruit Attraction w Madrycie Fairtrade zaprezentowało rozszerzenie swojej oferty na bardziej zrównoważone banany, które przyczyniają się do zwiększenia dochodów pracowników i wspierają przedsiębiorstwa zaangażowane w zapewnienie lepszych płac na plantacjach certyfikowanych bananów na całym świecie.
czytaj dalej
Szpinak odporny na Pe:1-20, Syngenta szybszy od mączniaka rzekomego.
2024-10-11 00:00
Musimy być szybsi od fitopatologii - to zdanie Dario Antonante, Specjalisty ds. Produktów w Syngenta Vegetable Seeds, podsumowuje zaangażowanie Syngenta w działania badawczo-rozwojowe, aby dostarczać coraz szersze i kompleksowe pakietu odporności.
czytaj dalej
Warzywa i owoce kierują się w przyszłość dzięki technologiom 4.0.
2024-10-11 00:00
Optymalizacja wydajności i jakości, redukcja kosztów oraz poprawa zarządzania zasobami naturalnymi. To cele rolnictwa 4.0, na który skupił się drugi Demoday Orti.Go zorganizowany przez Astra Innovazione e Sviluppo we współpracy z Ri.Nova i odbywający się w środę rano.
czytaj dalej
"Torri" truskawek przez cały rok dzięki Sztucznej Inteligencji
2024-10-11 00:00
W Stanach Zjednoczonych, dokładniej w stanie Wirginia, Sztuczna Inteligencja rewolucjonizuje świat rolnictwa, tworząc "wieże" uprawy truskawek, które rosną niezależnie od warunków klimatycznych i pory roku. Te konstrukcje, sięgające ponad dziesięć metrów wysokości, umożliwiają produkcję
czytaj dalej
W 39. tygodniu sprzedaż warzyw i owoców o ustalonej wadze odnotowuje znaczący wzrost, z trendem ponad dwukrotnie większym niż w przypadku LCC. Wszystkie kanały wykazują pozytywne sygnały, z wyjątkiem sprzedaży online. Analiza danych z 2019 roku ujawnia niepokojącą regresję.
czytaj dalej
Kampania melonów: Południe wzlatuje, północ się dusi
2024-10-11 00:00
Jesteśmy na ostatnich etapach skomplikowanej kampanii melonowej, która jest trudna do zinterpretowania ze względu na coraz bardziej nieprzewidywalną pogodę, która podzieliła Włochy na pół.
czytaj dalej
Pasożyty i fitopatologie niszczą plony kaki w Wspólnocie Walenckiej, która skonfrontuje się z utratą na poziomie 30%. To przygnębiające liczby dla branży, która boryka się z kłopotami. Pomimo skrupulatnych kontroli agronomicznych, braku odpowiednich substancji czynnych i niedoboru meto
czytaj dalej
Kikoká: na targach Fruit Attraction poświęcony projekt globalny
2024-10-10 00:00
Kikokáfa na poważnie. Liczby przedstawione przez Konsorcjum podczas wydarzenia Fruit Attraction potwierdzają ambicje tego nowego żółtego kiwi: w pierwszej kampanii sprzedażowej będzie dostępnych 2 tysiące ton, które wzrosną do 15 tysięcy ton do 2026 roku, dzięki...
czytaj dalej
Podczas wydarzenia Fruit Attraction w Madrycie, Grupa Sorma (stoisko 3D22, Hala 3) prezentuje dwie innowacyjne rozwiązania do etapu selekcji owoców: PulpVision i Bioscan®. W rozmowie z Daniele Severi, Dyrektorem Działu Technologicznego Sorma Iberica (na zdjęciu poniżej), omówiliśmy szczegóły.
czytaj dalej
Kalifornijskie śliwki nadal wyróżniają się na światowej arenie rolniczej dzięki ciągłemu zaangażowaniu w innowacje, zrównoważony rozwój i promowanie korzyści dla zdrowia. Od ponad 100 lat plantatorzy kalifornijskich śliwek produkują owoce najwyższej jakości.
czytaj dalej
Eksport południowoafrykańskiego wina nadal rośnie.
2024-10-10 00:00
Południowoafrykański przemysł winogron deserowych przewiduje, że w sezonie 2024/25 wzrośnie eksport o około 1% w porównaniu do sezonu 2023/24. O ogłoszeniu tego informuje stowarzyszenie branżowe SATI, które podkreśla, że oznacza to wzrost o 6% w porównaniu do poprzedniej sezonu.
czytaj dalej
Wysokiej jakości papryki, bardziej odporne na szkodniki i ekstremalne warunki pogodowe, o większych właściwościach antyoksydacyjnych. Takie są wyniki trzech międzynarodowych projektów, do których CREA ostatnio się przyczyniło, opublikowanych niedawno w czasopiśmie naukowym „Current Biology”.
czytaj dalej
Tomra, w przedpremierze w Madrycie aplikacja LUCAi dla cytrusów.
2024-10-10 00:00
TOMRA Food wykorzystała okazję podczas targów Fruit Attraction w Madrycie, aby omówić ostatnie inwestycje wspierające światową branżę owoców. W centrum uwagi był również nowy oddział w Walencji oraz możliwość wczesnego zapoznania się z aplikacją LUCAi™ dla cytrusów.
czytaj dalej
IV fala gamma, powodzie na północy zagrażają produkcji.
2024-10-10 00:00
Coraz częstsze występowanie ekstremalnych zdarzeń wzdłuż półwyspu powoduje ogromne szkody dla rolnictwa, a zwłaszcza dla warzyw i owoców, z gradobiciami, trąbami powietrznymi, ulewami, falami upałów i burzami wiatru. W ostatnich dniach warunki pogodowe są szczególnie niekorzystne.
czytaj dalej
Sogemi przekazała z Programu Narodowego na Rzecz Odbudowy i Odporności 3 miliony na nowy pawilon warzywno-owocowy.
2024-10-10 00:00
Sogemi, firma zarządzająca Rynkiem Spożywczym w Mediolanie, jest jednym z pierwszych beneficjentów funduszy z Programu Naprawy i Odporności (PNRR) na projekt "Rozwój logistyki dla rynków hurtowych żywnościowych". Otrzymała 3 miliony euro jako zaliczkę (maksymalna kwota zaliczki możliwa do uzyskania).
czytaj dalej
Kawa z cebulką, trend społeczny, który budzi kontrowersje.
2024-10-09 00:00
TikTok nigdy nie przestaje zaskakiwać swoimi dziwacznymi trendami, a najnowszy pochodzi z Chin: "poprawiona" kawa z cebulą, szalotką lub dymką. Informację podał New York Post, podkreślając, że ta dziwna kombinacja szybko stała się popularna.
czytaj dalej
Ziemniaki, ponad 9 na 10 Włochów je spożywa mrożone.
2024-10-09 00:00
Jedzenie, które zawsze wszystkich zadowala? Ziemniaki! Ponad miliard osób na całym świecie je spożywa, a produkcja globalna przekracza 300 milionów ton. W Italii jesteśmy jednym z największych konsumentów, co sprawia, że ziemniaki zajmują piąte miejsce wśród preferowanych produktów spożywczych.
czytaj dalej
Region Lazio, Mof i Car tworzą drużynę na targach Fruit Attraction.
2024-10-09 00:00
Po raz pierwszy region Lacjum, poprzez ARSIAL (Agencję Regionalną ds. Rozwoju i Innowacji Rolnictwa w Lacjum), połączył siły z dwoma czołowymi podmiotami sektora warzywno-owocowego w Lacjum: MOF (Centrum Hurtu Rolno-Spożywczego w Fundi) i
czytaj dalej