Italiafruit.net
Kapusty i warzywa z regionu Puglia, sezon zbliża się do końca.
2025-03-12 00:00
Sezon kapusty i warzyw w firmie Futuragri, renomowanej puglieskiej firmie specjalizującej się w produkcji i sprzedaży produktów ogrodniczych, zbliża się ku końcowi. Razem z szefem działu handlowego, Giuseppe De Filippo, podsumowujemy dotychczasową kampanię i zapowiadamy nadchodzący sezon.
czytaj dalej
Z cyklem średniego dojrzewania, bardzo silnie rosnąca roślina o kompletnych odpornościach, wysoka zdolność do owocowania i równie wysoka wydajność, nowy melon Torricelli F1 zaprezentowany przez BASF | Nunhems idealnie odpowiada potrzebom sieci handlowych oraz nowoczesnym trendom konsumenckim.
czytaj dalej
Rok 2024 kończy się z nadal pozytywnymi wynikami dla wydatków na jedzenie włoskich rodzin, które wzrosły o 0,9% rok do roku, w wyraźnie deflacyjnym kontekście. Wzrost ten następuje po wzroście o 8,1% zanotowanym w 2023 roku, najwyższym od wielu lat, ale w okresie silnej...
czytaj dalej
AAA: poszukiwana segmentacja w pomidorach, która jest zauważalna
2025-03-12 00:00
W pierwszej fazie analizy kategorii pomidorów w pięciu sieciach handlowych w Parma, skupiliśmy się na pierwszym kryterium wyboru klienta: typie (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej). Zakładaliśmy, że zanim klient dokona wyboru typu, musi najpierw wybrać sposób, w jaki chce być obsłużony.
czytaj dalej
"Opóźnienia w dostawach warzyw ogrodowych i roślin przemysłowych, zawieszone prace przygotowawcze przed wysadzeniem pomidorów przemysłowych"
2025-03-12 00:00
Traktory stojące bezczynnie i ziemia, którą nie udaje się uprawiać. Nieustający deszcz nie daje wytchnienia, blokując tym samym prace na polach. Prognozowane są obfite opady w ciągu następnych dziesięciu dni.
czytaj dalej
Małe owoce, omówienie zarządzania na polu i obrony.
2025-03-12 00:00
Od zarządzania na polu po obronę przed niektórymi owadami, przede wszystkim Drosophilą Suzukii i antonomą truskawką. To są tematy, które były głównym przedmiotem 11. technicznego dnia drobnych owoców, który odbył się wczoraj w Pergine Valsugana, w oddziale Fundacji Mach.
czytaj dalej
Kiedy żółty pomidor zrobił triumfalne wejście na krajowe rynki hurtowe, uważany był za rzadkość: żółty pomidor koktajlowy i żółty pomidor daktylowy miał gwiazdorskie ceny i prawie wyłączną uwagę restauratorów oraz detalu niszowego. Jednakże, obecnie, sytuacja
czytaj dalej
Ważna osoba: zrównoważone sadownictwo dla zapewnienia poszanowania przyrody i rentowności.
2025-03-11 00:00
Zapewnienie bezpiecznej i pomyślnej przyszłości dla gospodarstw rolnych, jednocześnie zachowując różnorodność biologiczną terenu. To podwójne wyzwanie, które VIP, Stowarzyszenie Spółdzielni Warzywno-Owocowych z Doliny Val Venosta, postanowiło podjąć z konkretnym i przewidującym podejściem.
czytaj dalej
Apofruit świętuje 65 lat działalności z ekskluzywnymi wydarzeniami w całych Włoszech.
2025-03-11 00:00
Rok 2025 jest bardzo szczególnym rokiem dla Apofruit Italia. Ta spółdzielnia z regionu Romagna, która obecnie skupia 2700 producentów owoców i warzyw zlokalizowanych w najbardziej urodzajnych regionach Włoch, obchodzi swoje pierwsze 65 lat istnienia. W celu uczczenia tego prestiżowego osiągnięcia, spółdzielnia zorganizowała
czytaj dalej
W Wielkiej Brytanii panuje rabarbarowy szał.
2025-03-11 00:00
Anglicy szaleją na punkcie rabarbaru: wynika to z komunikatu prasowego Tesco UK. W rzeczywistości, ta warzywo, które dawniej było stosowane ograniczenie do wypieków, teraz zdobywa coraz większą popularność wśród brytyjskich konsumentów, którzy używają go jako składnik do.
czytaj dalej
Awokado 2.0: kiedy opakowanie także robi różnicę.
2025-03-11 00:00
Konsumpcja awokado we Włoszech rośnie szybko z roku na rok, na tyle, że można mówić o prawdziwej zielonej rewolucji, zgodnie z globalnym trendem, który nadal się umacnia. Mimo że nasz kraj jeszcze nie
czytaj dalej
Brzoskwinie w kwiatach, brzoskwinie zaczynające kwitnienie, śliwy, jabłonie i grusze w pełnej fazie wzrostu roślin. Weneckie sady są już w pełni wiosenne, z temperaturami, które w ostatnich dniach sięgały 18-19 stopni. Ale to nie jest dobra wiadomość, ponieważ straszliwe przymrozki w 2023 roku, które...
czytaj dalej
Ponad 180 delegatów na spotkaniu "Aptekarze w Wenecji"
2025-03-11 00:00
Ponad 180 osób wzięło udział w spotkaniu „Ziołowi w Wenecji: nowe spojrzenie naukowe”, które odbyło się w zeszły piątek (7 marca) na kampusie Agripolis w Legnaro (Padwa). To było wydarzenie, podczas którego producenci, eksperci, operatorzy i instytucje mieli okazję do wymiany poglądów. Dzień ten był przygotowaniem do
czytaj dalej
Dole będzie oficjalnym dostawcą na Maratonie Rzymu 2025 organizowanym przez Acea Run.
2025-03-11 00:00
Dole Italia, wiodąca firma w produkcji i dystrybucji świeżych owoców, potwierdza również w tym roku swoje zaangażowanie jako Oficjalny Dostawca podczas Acea Run Rome the Marathon 2025, długo oczekiwanej maratonie, która odbędzie się 16 marca w Rzymie, stolicy...
czytaj dalej
Gruszki, egzotyczne owoce i owoce leśne będą kosztować ponad dwie liczby w pierwszym kwartale 2025 roku.
2025-03-11 00:00
Po bardzo pozytywnym styczniu dla działu warzyw i owoców w handlu detalicznym, również luty odnotowuje wzrost, chociaż bardziej umiarkowany w porównaniu z poprzednim miesiącem, także ze względu na wzrost inflacji. Wszystkie główne kategorie pokazują pozytywny trend, włącznie z IV-V Gamma, ale w przypadku owoców...
czytaj dalej
Linbo®, premiumowy mandarynka zdobywający rynek
2025-03-11 00:00
Jesteśmy w sercu kampanii Linbo®, premium mandarynka 100% włoska z jadalną skórką, stworzona przez konsorcjum o tej samej nazwie, które uczyniło wysoką jakość swoim celem. Aby ocenić przebieg sezonu i przyszłe projekty, przeprowadziliśmy wywiad z prezydentem Francesco.
czytaj dalej
Sycylijskie czerwone pomarańcze: wzrasta produkcja IGP, małe kalibry zyskują popularność także we Włoszech
2025-03-10 00:00
Kampania handlowa pomarańczy w Sycylii kontynuuje się z zadowalającym tempem, pomimo trudności klimatycznych, które charakteryzowały ostatnie miesiące. Ivan Mazzamuto, prezes spółdzielni La Normanna z Paternò (Catania), przedstawia na łamach IFN przebieg sezonu i perspektywy.
czytaj dalej
W Hiszpanii sezon na zielone szparagi właśnie się rozpoczyna, a prognozy na rok 2025 są bardzo optymistyczne, jak donosi valenciafruits.com. Szacuje się, że zbiorów wyniosą około 60 tysięcy ton, co oznacza wzrost o 15% w porównaniu do ubiegłego roku. Niemniej jednak, nie brakuje wyzwań.
czytaj dalej
Zostało uznane Konsorcjum Ochrony Kalafiora z Doliny Sele IGP.
2025-03-10 00:00
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Lasów oficjalnie uznało Konsorcjum Ochrony Kalafiora z Doliny Sele ze względu na zarejestrowanie Oznaczenia Geograficznego Chronionego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej dnia 2 lipca 2024 roku.
czytaj dalej
Ograniczenia "marketingu ignorancji" w ramach Think Fresh 2025.
2025-03-10 00:00
Rola staje się coraz ważniejsza w wyborach konsumentów, również w przypadku warzyw i owoców. Badania przeprowadzane corocznie przez Monitor Warzywno-Owocowy Agroter, przedstawiane na konferencji Think Fresh, potwierdzają tę tendencję od ponad pięciu lat, a mnogość marek warzyw i owoców pojawiających się nawet w telewizji jest tego dowodem.
czytaj dalej