Ceny cebuli pozostają w płaskim trendzie
Sytuacja na polskim rynku cebuli pozostaje w zasadzie stabilna. Zwłaszcza jeśli chodzi o rynek świeży. W przetwórstwie jest nieco inaczej, bo tam popyt jest żywszy. Ale ani na rynku świeżym, ani w przetwórstwie nie ma wyraźniejszego ruchu cen. W przypadku cebuli do przetwórstwa przeszkodą w zwyżce jest wartki strumień importu słabej jakościowo względnie taniej cebuli z Holandii. Jak twierdzą holenderscy eksperci strumień ten w znacznej części w ogóle nie jest rejestrowany w statystykach handlu zagranicznego Holandii i Polski.
Na rynku świeżym mamy natomiast do czynienia z pasywnością po stronie popytowej tego rynku. Wyższemu zapotrzebowaniu na cebulę nie sprzyja ciepła jak na luty pogoda. Niewiele się dzieje, jeśli chodzi o eksport cebuli i jest to bolączka nie tylko polskich handlowców. W tych warunkach nie dziwi, że ceny cebuli w dużym hurcie pozostają stabilne od początku grudnia zeszłego roku.
Przedział cen sprzedażowych dla cebuli kalibrowanej i workowanej to obecnie najczęściej 0,90-1,20 zł/kg. Na naszym wykresie widać, że to relatywnie wysoki poziom na tle poprzednich lat. Gdyby nie ekstremalnie nietypowy sezon 2018/2019 obecna średnia byłaby najwyższa co najmniej w ostatnim w dziesięcioleciu. A tak jest druga.
Pytanie, które nurtuje uczestników rynku, to czy ta stabilizacja cenowa się utrzyma do końca sezonu. Na wykresie widać, że bywała w ostatnich dziesięciu latach takie sezony bez zwyżki nawet w swojej końcowej fazie. Na dziś wydaje się, że taki scenariusz jest jednak mało prawdopodobny. W Holandii cebula drożeje. U nas też pewnie ceny zaczną rosnąć, choć najpewniej dopiero wiosną i w ograniczonej skali.