Morele
Podczas targów Medfel w Perpignan we Francji odbyło się spotkanie grupy Europech skupiającej przedstawicieli największych krajów producenckich owoców pestkowych (brzoskwiń, nektaryn,
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Ceny moreli w Polsce
2010-08-19 00:00
Najwyższe ceny za morele sadownicy otrzymywali w 2007 r. (średnio 4,71 zł/kg), kiedy produkcja tych owoców bardzo obniżyła się ze względu na straty w sadach spowodowane przymrozkami.
czytaj dalej
Polski eksport moreli
2010-08-18 00:00
W latach 2005-2009 eksport moreli wykazywał tendencję wzrostową. W 2005 r. wysyłki moreli wyniosły zaledwie około 0,5 tys. t, a w 2009 r. – 2,1 tys. t, czyli wzrosły ponad czterokrotnie.
czytaj dalej
Produkcja moreli w Polsce
2010-08-17 00:00
Produkcja moreli stanowi zaledwie 1 proc. ogólnej produkcji owoców w naszym kraju i 2 proc. zbiorów owoców z drzew. W latach 2005-2009 powierzchnia sadów morelowych systematycznie
czytaj dalej
Polskie morele już w sprzedaży
2010-07-20 00:00
Na rynku pojawiły się już polskie morele, które zastępują owoce importowane. Jest ich stosunkowo niedużo, gdyż niekorzystne warunki pogodowe, zarówno mroźna zima, jak i chłodna,
czytaj dalej
Spadek produkcji moreli w Armenii
2010-07-05 00:00
Pisaliśmy ostatnio, że Turcja jest światowym liderem w produkcji moreli (700 tys. ton) ale eksport (18,43 tys. ton w 2009 r.) tych owoców jest raczej niewielki w porównaniu z
czytaj dalej
Turcja - potentat w produkcji moreli
2010-07-02 00:00
Światowa produkcja moreli szacowana jest na ok. 3,5 mln ton (dane z 2008 r.), a czołowym producentem tych owoców jest Turcja, gdzie zbiory moreli w 2008 r. wyniosły 700 tys. ton. Jednak mimo
czytaj dalej
Mniejsze zbiory moreli
2010-07-01 00:00
Według najnowszych danych hiszpańskiej organizacji Cooperativas Agro-alimentarias zbiory moreli w 2010 u największych europejskich producentów będą niższe o ok. 8 proc. i wyniosą
czytaj dalej
W Moskwie spadek cen moreli i nektarynek
2010-06-08 00:00
W minionym tygodniu większa podaż moreli i nektarynek na moskiewskim rynku przyczyniła się do spadku ich cen.
Ceny moreli z Turcji spadły z 2,64-2,59 do 1,98-2,11 euro/kg, a czytaj dalej
Ceny moreli z Turcji spadły z 2,64-2,59 do 1,98-2,11 euro/kg, a czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Morele na rynku niemieckim
2009-09-14 00:00
Na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawane są morele importowane z Francji i Turcji. Morele importowane z Francji (w kal. A, luzem i w wielkościach paletowych) są oferowane
czytaj dalej
Kończą się morele, dopisuje urodzaj brzoskwiń
2009-08-19 00:00
Za nami jest już wysyp moreli. W tym roku było ich bardzo dużo i cena nierzadko schodziła do poziomu 1 zł/kg. Obecnie podaż tych owoców maleje, stąd cena wędruje w górę.
czytaj dalej
Morele w skupie i w hurcie
2009-08-04 00:00
Firmy, które skupują morele z przeznaczeniem na rynek owoców świeżych oferują dość zróżnicowane ceny w zależności od regionu. Na Podkarpaciu morele skupuje się po 1,00-1,70
czytaj dalej