Grzyby leśne
Badanie grzybów jako wschodzącego sektora dla rolnictwa w kontrolowanych warunkach uprawy (CEA).
2024-07-04 00:00
"Możemy zauważyć innowacje zachodzące w przestrzeni białych i brązowych grzybów, gdzie stosowane są ustandaryzowane podejścia w rolnictwie, wprowadzając do pracy roboty" - powiedział Sean O'Connor, CEO 4AG Robotics. Sean uważa, że drewniane farmy są teraz przegrane, ponieważ trudno wprowadzić nowe innowacje w tych miejscach.
czytaj dalej
"Sprzedaż grzybów jest lepsza niż w innych latach letnich"
2024-07-04 00:00
W przeciwieństwie do innych lat, w których sprzedaż grzybów czasami może spaść latem, w tym roku pozostają one na dość stabilnym poziomie. "Nie wiem, czy jest to spowodowane podniesieniem cen w Polsce, czy też niższym dostępem do innych owoców i warzyw z powodu skrajnych warunków pogodowych, ale jest to bardzo...
czytaj dalej
Konferencja roczna BDC poświęcona jest substancjom zastępczym torfu oraz planowanej ustawie o opakowaniach.
2024-07-03 09:00
Od 26 do 28 września 2024 roku członkowie BDC będą mieli okazję w niemieckim Lohne dyskutować i zdobywać informacje na temat ważnych kwestii związanych z produkcją grzybów. Uczestnicy będą mogli cieszyć się relacją z podróży dotyczącą wyprawy HLP/ESSMI do Chin. Główne tematy skupione będą na
czytaj dalej
Ukraińska firma uprawia egzotyczne grzyby i eksportuje je do Europy.
2024-07-03 00:00
„Natur Green Ukraine” uprawia kilka rodzajów organicznych egzotycznych grzybów na Zakarpaciu. Założona w 2017 roku firma rozpoczęła swoją działalność od uprawy grzybów shiitake na organicznym podłożu własnej produkcji. Od tego czasu oferta produktowa znacznie się rozszerzyła: obecnie uprawiają
czytaj dalej
Nowy gatunek Bremia lactucae zidentyfikowany i nazwany w Europie.
2024-07-03 00:00
Odporność na Bremia lactucae (mączniak rzekomy) jest kluczowym celem naszego programu doskonalenia genetycznego sałaty. Ten grzyb może zaatakować liście sałaty, powodując obniżenie plonów. Ponieważ Bremia lactucae jest w ciągłym procesie ewolucji, zespoły doskonalenia genetycznego stale pracują nad opracowaniem nowych odmian sałaty odpornej na tę chorobę.
czytaj dalej
Ograniczenie marnotrawstwa jedzenia w Australii poprzez innowacyjne uprawy grzybów.
2024-07-02 00:00
Niestety, do 30% produkcji rolnej jest marnowana w Australii, ale plantator grzybów z Melbourne jest pionierem w podejmowaniu wysiłków mających na celu zminimalizowanie tego zjawiska poprzez innowacyjne praktyki. Georgia Beattie z Bulla Park współpracuje ściśle z kupcami w celu dostosowania wolumenów dostaw, dążąc do optymalizacji wykorzystania.
czytaj dalej
Świeże lub przetworzone - branża grzybów chce zwiększyć spożycie
2024-07-02 00:00
Produkcja, konsumpcja, konkurencja: Réjane Mazier, sekretarz generalny międzybranżowej organizacji grzybowej, podsumowuje sytuację i omawia wyzwania oraz projekty stojące przed sektorem. Organizacja ta łączy Francuskie Stowarzyszenie Międzybranżowe Grzybów (ANICC) oraz Francuski.
czytaj dalej
Rijk Zwaan: Dni demonstracyjne na Romagna poświęcone jakości sałaty.
2024-07-02 00:00
Odporność na główne choroby - począwszy od patogenów grzybów Fusarium i Bremia - oraz wprowadzenie innowacyjnych cech, które podnoszą wartość produktu zarówno pod względem organoleptycznym, jak i estetycznym, są głównymi czynnikami napędzającymi innowacje odmianowe w dziedzinie.
czytaj dalej
Ukraińska firma uprawia egzotyczne grzyby i eksportuje je do Europy.
2024-07-02 00:00
„Natur Green Ukraine” uprawia kilka rodzajów organicznych egzotycznych grzybów na Zakarpaciu. Założona w 2017 roku firma rozpoczęła swoją działalność od uprawy grzybów shiitake na organicznym podłożu własnej produkcji. Od tego czasu oferta produktowa znacznie się rozszerzyła: obecnie uprawiają
czytaj dalej
czytaj dalej
BDC: Utrzymanie opłacalnej działalności dla gospodarstw grzybowych stało się trudne.
2024-07-01 10:00
W międzyczasie, gdy inne branże mają do przezwyciężenia pojedyncze wzrosty kosztów, produkcja grzybów boryka się z podwyższonymi cenami energii, wzrostem płac dla pracowników zbierających plony, niedoborem surowców oraz rosnącymi kosztami transportu i logistyki. Sytuacja konkurencyjna, zwłaszcza w przypadku
czytaj dalej
Entomopatogenne grzyby, takie jak Beauveria bassiana i Metarhizium brunneum, są powszechnie stosowane jako środki biologiczne w produktach takich jak BotaniGard i Lalguard M52. Te biopreparaty są żywymi organizmami, a zarodniki muszą być żywe, aby produkt działał. Ten film przedstawia prosty sposób
czytaj dalej
Fungicyd Araw rozszerzony o nowe uprawy w Hiszpanii
2024-06-24 15:00
Amerykańska firma ochrony roślin Eden Research ogłosiła, że jej flagowy biopreparat fungicydowy otrzymał zezwolenie na stosowanie w nowych uprawach i patogenach grzybowych w Hiszpanii.
czytaj dalej
We Białorusi rozpoczyna się pozyskiwanie leśnych jagód i grzybów.
2024-06-21 00:00
Podczas konferencji prasowej Oksana Skinder, Kierownik Działu Zamówień i Działalności Gospodarczej Zagranicznej w Belkoopsojuz, ogłosiła, że organizacja rozpoczęła proces zamawiania borówek i kurtek. Według specjalistki, cena borówek wahają się od 1,7 do 2,3 euro, w zależności od
czytaj dalej
Nowe badania identyfikują patogeny grzybowe jako kluczowe czynniki w opadaniu owoców cytrusowych.
2024-06-21 00:00
Przez okres jedenastu lat Unia Europejska i KeyPlex prowadziły badania na Uniwersytecie w Turynie we Włoszech, identyfikując przyczyny opadania owoców w uprawach cytrusów. Studium ujawnia, że Colletotrichum gloeosporioides, między innymi patogeny grzybowe, odgrywają znaczącą rolę w tym procesie.
czytaj dalej
Pięć pytań na temat szpinaku i mączniaka rzekomego
2024-06-20 00:00
Guillaume Daverdin jest kierownikiem hodowli szpinaku w firmie Enza Zaden od dwóch lat i wie wszystko o wyścigu z czasem, aby pozostać krok przed tym przeklętym szpinakowym chorobom wywołanym przez mikroorganizm podobny do grzyba. Zadaliśmy Guillaume'owi pięć pytań na temat tej specjalnej uprawy. Co to jest
czytaj dalej
Guillaume Daverdin jest Kierownikiem Hodowli Roślin Szpinaku w firmie Enza Zaden od dwóch lat i wie wszystko o wyścigu z czasem, aby utrzymać się na prowadzeniu w walce z tym przeklętą chorobą szpinaku wywołaną przez mikroorganizm podobny do grzyba. Zadaliśmy Guillaume'owi pięć pytań na temat tej specjalnej rośliny. O co chodzi?
czytaj dalej
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale uprawa naszych grzybów wykorzystuje dużo torfu wydobywanego z cennych obszarów naturalnych. Uprawcy przykrywają kompost warstwą gleby podsiewnej głównie z torfu, aby stymulować formowanie się grzybów podczas uprawy. W ramach projektu UE BIOSCHAMP, w którym uczestniczą badacze z Wageningen...
czytaj dalej
Badania: Uprawa grzybów z mniejszym wykorzystaniem torfu
2024-06-14 10:00
Jan van der Wolf, badacz w dziedzinie bakteriologii, wyjaśnia: "Grzyby rosną na kompoście, który jest wytwarzany z naturalnego nawozu, słomy i wapna. Hodowcy przykrywają kompost ziemią, która głównie składa się z torfu, wiekowej gromadki zgnilizny roślinnej."
czytaj dalej
Agroscope: Zapobieganie chorobom grzybów za pomocą grzybów z niskiej orbity atmosferycznej
2024-06-13 11:00
Zaczynają tam, gdzie oko przestaje widzieć: mikroskopijne nitki, które osiedlają się wszędzie, organizują się w gęste sieci i rozprzestrzeniają swoje potomstwo. To grzyby. W ciągu 800 milionów lat opracowały one najbardziej innowacyjne strategie do zasiedlania Ziemi i życia.
czytaj dalej
Wydarzenie skupiło się na technologiach automatyzacji zbioru grzybów. Koszty pracy są bardzo istotnym czynnikiem produkcji. Wszystkie grzyby produkowane w Irlandii są zbierane ręcznie, ponieważ jest to jedyny sposób na dostarczenie wysokiej jakości produktów, które są obecnie wymagane. Praca jest kluczowym elementem w produkcji grzybów.
czytaj dalej