Grzyby leśne
Grzyby i grzyby europejskie, pożywne i zrównoważone jedzenie produkowane w Europie.
2024-06-07 00:00
Grzyby i pieczarki uprawiane w Europie, wyróżniające się wyśmienitym smakiem i wszechstronnością kulinarną, są znacznie więcej niż tylko składnikiem; są wartościowym skarbem żywieniowym, który zasługuje na wyróżnione miejsce w każdej zrównoważonej diecie. Choć nie są uważane za warzywa z perspektywy botanicznej,
czytaj dalejZVG ocenia alternatywne źródła energii.
2024-06-06 11:00
W uprawie pod osłonami w Niemczech produkowane są młode rośliny, warzywa, grzyby oraz rośliny ozdobne. W zależności od uprawy, wymagane są wysokie nakłady energetyczne. W obliczu trwającej dyskusji na temat cen energii i dostaw energii, zakłady ogrodnicze muszą rozważyć wszystkie możliwości.
czytaj dalej
Funghi di Treviso gości delegację grupy europejskiej.
2024-06-03 00:00
W związku z trzydniową europejską konferencją na temat hodowli grzybów, która odbyła się od 23 do 25 maja w Treviso, delegacja Europejskiej Grupy Producentów Grzybów (GEPC) odwiedziła dwie plantacje grzybów należące do Konsorcjum Grzybów z Treviso. Grupę prowadził prezes GEPC, Paul Wilson.
czytaj dalej
Nowy patogen grzybowy zagraża jabłoniom.
2024-06-03 00:00
Włoscy plantatorzy winogron będą musieli stawić czoła nowemu zagrożeniu: patogennemu grzybowi Glomerella Leaf Spot (GLS) z rodzaju Colletotricum.
czytaj dalej
"Hans van Herk, Założyciel firmy Propagation, wyjaśnia: "Korzystanie z pionowych upraw w szkółkach warzywnych jest coraz częściej praktykowane przez szkółkarzy, ponieważ ta sama powierzchnia metra kwadratowego może być wykorzystana potrójnie lub nawet więcej. Jednak istnieje wiele opcji konfiguracji, które wiążą się z korzyściami lub konsekwencjami. Pozwól mi to wyjaśnić"."
czytaj dalej
Wciornastki i mączlik to dwa powszechne szkodniki, które stanowią znaczne wyzwanie dla upraw w szklarniach na całym świecie. Te szkodniki żerują na soku roślinnym, powodując szkody, przenosząc choroby i zmniejszając ogólną jakość i plony upraw. Wciornastki - małe szkodniki o szybkim tempie reprodukcji.
czytaj dalej
Agroscope: Parazytoidy i organizmy entomopatogenne walczą razem przeciwko szkodnikom.
2024-05-29 10:00
Biologiczna kontrola szkodników jest alternatywą dla syntetycznych środków ochrony roślin. W tym przypadku wykorzystuje się organizmy takie jak wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Skuteczność może być czasami niewystarczająca. Kombinowane stosowanie różnych organizmów biokontroli może być odpowiedzią.
czytaj dalej
Dlaczego w Europie nie występuje tyle samych wycofań grzybów Enoki, co w Ameryce Północnej?
2024-05-29 00:00
Rynek grzybów enoki odnotowuje wzrost, napędzany ich unikalnym smakiem oraz zwiększonym zainteresowaniem konsumentów zdrowymi produktami. Grzyby enoki są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne, co sprawia, że są popularnym warzywem wśród świadomych zdrowia konsumentów. Ponadto, pełnią one rolę
czytaj dalej
Producent grzybów w Tatarstanie, w Rosji, zwiększa plony o 25%.
2024-05-28 00:00
IGS Agro, największy producent grzybów w Tatarstanie, zwiększył wydajność swojej uprawy grzybów o 25% w pierwszych czterech miesiącach tego roku w porównaniu do 2023 roku. Firma ustanowiła rekord miesięczny w kwietniu, zbierając 425 ton grzybów. Założona w 2019 roku, IGS Agro produkuje zarówno białe, jak i królewskie.
czytaj dalej
Producent grzybów w Tatarstanie, Rosja, zwiększa plony o 25%.
2024-05-28 00:00
IGS Agro, największy producent grzybów w Tatarstanie, zwiększył swoją produkcję grzybów o 25% w pierwszych czterech miesiącach tego roku w porównaniu do 2023 roku. Firma ustanowiła rekord miesięczny w kwietniu, zbierając 425 ton grzybów. Założona w 2019 roku, IGS Agro produkuje zarówno białe, jak i królewskie.
czytaj dalej
Mączniak rzekomy (Peronospora effusa) to jedna z najczęstszych grzybowych chorób szpinaku. Może on powodować znaczne szkody, zwłaszcza podczas wiosny i jesieni. Ten grzyb nadal ewoluuje, a nowe szczepy zdolne do zakażania odmian komercyjnych pojawiają się na całym świecie.
czytaj dalej
Mączniak rzekomy (Peronospora effusa) to jedna z najczęstszych chorób grzybowych, które dotykają szpinak. Może on powodować znaczne szkody, zwłaszcza podczas wiosny i jesieni. Ten grzyb nadal ewoluuje, a nowe szczepy zdolne do zarażania odmian komercyjnych nadal pojawiają się na całym świecie.
czytaj dalej
Choroba wertykalna jest poważnym zagrożeniem dla przemysłu awokado w Stanach Zjednoczonych.
2024-05-20 00:00
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych identyfikuje zgniliznę laurową jako poważne zagrożenie dla rodziny drzew laurowych, w tym awokado, spowodowane przez grzyb symbiotyczny kornika czerwonolicych laurowców. Ta choroba doprowadziła do upadku setek milionów drzew na południowym wschodzie USA,...
czytaj dalej
Połączenie sił dla wspólnego celu: przyczynienie się do stworzenia nowego segmentu rynku, co może nawet zmienić układ działu. W tym celu Op Consorzio Funghi di Treviso, która uczestniczyła w targach Macfrut, dołączyła do projektu Paniere Zero Residui. Linia Zero Residui.
czytaj dalej
"Dobra popyt na pierwsze balkańskie kurki"
2024-05-17 00:00
Z pierwszymi dostawami grzybów z Serbii i Bułgarii, oficjalnie rozpoczęł się sezon na kureczki w tym roku. "Jakość jest obecnie bardzo dobra. Produkty są małe do średnich. Niemożliwe jest przewidzenie ilości dla dziko rosnącego produktu, ponieważ sytuacja może zmieniać się codziennie. Jeśli chodzi o ilość dostępnych grzybów, to zależy to od warunków pogodowych oraz innych czynników.
czytaj dalej
Webinar Grow Pro dotyczący identyfikacji i zarządzania chorobami korzeni w uprawie kwiatów ozdobnych.
2024-05-16 00:00
Rośliny ozdobne są uprawiane w różnorodnych systemach, co może wiązać się z ryzykiem wielu chorób przenoszonych przez glebę, w tym grzybowych i oomycetowych zgnilizn korzeni. W webinarze "Identyfikacja i Zarządzanie Chorobami Korzeni w Roślinach Ozdobnych" celem jest pomóc plantatorom nauczyć się rozpoznawać
czytaj dalej
Grzyby Niklas: Sezon na świeże kurki i dziki szparagi
2024-05-15 10:00
W ofercie firmy znajduje się ekskluzywny wybór małych i gotowych do użycia kurtek dla sprzedawców hurtowych, a także niesortowane produkty z krajów bałkańskich w opakowaniach 3 kg lub 1 kg. Dla detalicznego sprzedaży dostępne są kurki w różnych sortowaniach - również w
czytaj dalej
"Koszty frachtu morskiego wzrosły o 20%, zaostrzając konkurencję na rynku eksportu brykietów grzybowych."
2024-05-15 00:00
Od zakończenia pandemii wolumen eksportu brykietów do uprawy grzybów w Chinach stopniowo wzrósł w ciągu ostatnich dwóch lat, niemal osiągając poziom sprzed pandemii. Jednak w ostatnich miesiącach różne wydatki systematycznie rosły, co stanowi poważne wyzwanie dla
czytaj dalej
W lecie popyt na grzyby zwykle jest nieco słabszy. "Aktualnie jednak jesteśmy dość zadowoleni z wyników sprzedaży. Zauważyliśmy, że maj był w ostatnich latach konsekwentnie dobrym miesiącem sprzedaży szwajcarskich grzybów. W czerwcu i lipcu ilości sprzedaży - częściowo z powodu wakacji - są...
czytaj dalej
Holenderski ekspert pomaga zmodernizować farmy grzybów w Chinach.
2024-05-14 00:00
W ostatnich latach zauważa się wzrost industrialnej produkcji jadalnych grzybów w Chinach. Holenderski inżynier, który mieszka w Chinach od ostatnich ośmiu lat, przyczynił się do udoskonalenia technologii przemysłowego uprawiania pieczarek. Ta osoba obserwuje również pierwszą
czytaj dalej