Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Kaki - dlaczego warto?

2015-11-23 11:04

Rozpoczął się sezon na owoce kaki. Do naszego kraju trafiają one przede wszystkim z Hiszpanii - wówczas są najlepsze i najtańsze. W porównaniu do innych gatunków owoców importowanych sezon na hiszpańskie trwa dość krótko - rozpoczyna się w październiku, a kończy zimą, około lutego. Obecnie jest pełnia sezonu, a więc i ceny najatrakcyjniejsze (od 1,50 do 4,00 zł za sztukę w handlu detalicznym), warto zatem wzbogacić dietę o owoce kaki.

A dlaczego warto?

Owoc kaki (sharon, persymona) jest bogate w witaminę A, witaminę C oraz błonnik. Ponadto jest źródłem karotenów, wapnia a także potasu i żelaza. Oprócz tego zawiera rozmaite związki wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.

Kaki od dawana wykorzystywane jest w chińskiej medycynie. Liście persymony stosowane są leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoce kaki są szczególnie cenne w walce z białaczką - według badań wyciąg z kaki może przyczynić się do zahamowania rozwoju złośliwych komórek i ich zaprogramowanej śmierci (apoptozy).
Kaki ma jeszcze jedną zaletę, tj. obniża ogólny cholesterol we krwi a także stężenie tego złego cholesterolu LDL w organizmie, jak również nadtlenków lipidowych i trójglicerydów.

 

 

 

 

 

Słowa kluczowe: kaki, sharon, persymona, zdrowie, zdrowe owoce, dieta
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE