Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Rośnie unijna konsumpcja owoców i warzyw

Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6 proc. w porównaniu do danych za 2012 rok, jednak o ok. 2 proc. mniej niż średnia dla okresu 2008 - 2012.

Przypomnijmy, że zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 roku zaledwie w sześciu krajach UE odnotowano rekomendowaną wysokość spożycia. W rozpatrywanym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców (o ponad 10 proc. więcej niż w 2012 roku) i ok. 153,22 gram warzyw (o zaledwie 0,5 proc. więcej niż rok wcześniej).

Trzeba podkreślić, iż w stosunku do danych z okresu 2008 - 2012 wzrosła konsumpcja bananów (o 5 proc.), winogron (o 3 proc.) oraz cebuli. Natomiast na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe (spadek spożycia o 14,3 proc.) oraz pomidory (o ponad 7 proc.).

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE