Rośnie unijna konsumpcja owoców i warzyw
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6 proc. w porównaniu do danych za 2012 rok, jednak o ok. 2 proc. mniej niż średnia dla okresu 2008 - 2012.
Przypomnijmy, że zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 roku zaledwie w sześciu krajach UE odnotowano rekomendowaną wysokość spożycia. W rozpatrywanym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców (o ponad 10 proc. więcej niż w 2012 roku) i ok. 153,22 gram warzyw (o zaledwie 0,5 proc. więcej niż rok wcześniej).
Trzeba podkreślić, iż w stosunku do danych z okresu 2008 - 2012 wzrosła konsumpcja bananów (o 5 proc.), winogron (o 3 proc.) oraz cebuli. Natomiast na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe (spadek spożycia o 14,3 proc.) oraz pomidory (o ponad 7 proc.).
Program „Pomidory dobre z natury”
Jedzmy pistacje na zdrowie
czytaj dalej
Popyt na awokado Hass rośnie szybciej niż produkcja
czytaj dalej
Niemcy: rośnie konsumpcja soków owocowych
czytaj dalej
Rosjanie będą jedli mniej witamin
Światowe treny w spożyciu jabłek
czytaj dalej