Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Truskawki dla zdrowia i urody

2015-05-04 19:20

Niedługo rozpocznie się sezon truskawkowy. Do tego, że polskie truskawki są najsmaczniejsze na świecie nie trzeba nikogo przekonywać, warto jednak wspomnieć, że truskawki to nie tylko smaczny owoc, ale i bardzo zdrowy.

Truskawki poleca się osobom z chorobami reumatycznymi, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek (truskawki są moczopędne). Truskawki działają też dobroczynnie na serce. Badania naukowe dowiodły, że regularne spożycie truskawek obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego, a także utrudnia wchłanianie tłuszczu, jednocześnie zapobiegając podnoszenie poziomu cukru we krwi. Naukowcy wykazali też, że truskawki pobudzają białka chroniące przed chorobami serca. Spożywanie truskawek poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi.

Truskawki są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Cukier w truskawkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy (indeks glikemiczny truskawek wynosi 40).

Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, jest w nich też sporo witamin z grupy B, witaminy A i E, oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem