Bakłażany
Ceny bakłażanów
2008-02-28 00:00
W Niemczech na rynkach hurtowych można spotkać bakłażany holenderskie, włoskie, hiszpańskie i tureckie. Te ostatnie są najdroższe.
Dziś w Hamburgu tureckie czytaj dalej
Dziś w Hamburgu tureckie czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2008-01-05 00:00
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan. Przede wszystkim na jego jędrność i połysk, kolor powinien być fioletowy, jedwabisty, bez odcienia tabaczkowego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Oberżyna – podstawowe wymagania
2006-00-00 00:00
Pod względem warunków cieplnych oberżyna jest bardziej wymagająca niż np. pomidory i papryka. Optymalna temperatura powietrza powinna wynosić w ciągu dnia 22-30° C, a w nocy
czytaj dalej
Bakłażany na polskim stole
2006-00-00 00:00
Trwa sezon skupu bakłażanów (oberżyny). Ceny hurtowe tych warzyw (produkcji krajowej)kształtują się na poziomie 2,80-4,00 zł/kg.
Bakłażany mają w naszym klimacie czytaj dalej
Bakłażany mają w naszym klimacie czytaj dalej
Systemy sadzenia oberżyny
2006-00-00 00:00
W okolicach Radomia w nie ogrzewanych tunelach uprawia się oberżynę. Rozsadę sadzi się z rzędami oddalonymi od siebie o 90 cm i co 40 cm w rzędzie (około 3 szt/m2 ).
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Bakłażany
0000-00-00 00:00
Oberżyna (bakłażan, gruszka miłosna, Bakman)
Solanum melongena - jednoroczna roślina warzywna z rodziny psiankowatych o jadalnych owocach. Pochodzi prawdopodobnie z Indii. czytaj dalej
Solanum melongena - jednoroczna roślina warzywna z rodziny psiankowatych o jadalnych owocach. Pochodzi prawdopodobnie z Indii. czytaj dalej