Bakłażany
Serafina F1 to późna odmiana bakłażana, która wyróżnia się jasnoczarnym kolorem, małym zamknięciem pistylu i zielonym kielichem bez kolców. Roślina ma średnio-długie międzywęźla i mało owłosienia, owocuje zwartymi, dobrze wyrosłymi owocami o średniej wadze między 400 a
czytaj dalej
Laboratoria Naktuinbouw ulepszyły test rozcieńczania do wykrywania patogenów Xanthomonas "bacterial spot" na nasionach pomidorów, papryki i bakłażana. Po przeprowadzeniu testu rozcieńczania, wszystkie podejrzane kolonie są potwierdzane testem PCR w czasie rzeczywistym. Dla tego testu marker został ulepszony.
czytaj dalej
Od 1 stycznia do 30 września 2024 roku na rynku europejskiej bakłażanów dominował produkt hiszpański. Wolumeny sprzedaży pobiły wszystkie rekordy, jednak przychody pozostawały w tyle, zgodnie z raportem przygotowanym przez Hortoinfo na podstawie głównych danych z usługi statystycznej Euroestacom (ICEX-Eurostat).
czytaj dalej
Warzywa od firmy Bayer oferują zaktualizowane przewodniki dotyczące chorób dla plantatorów. Przewodniki te zawierają opisy i zdjęcia bardziej powszechnie występujących chorób na całym świecie u krzyżowych, dyniowatych, cebuli, papryki, bakłażana i pomidorów. "Te bezpłatne zasoby specyficzne dla chorób warzyw mogą być
czytaj dalej
Serafina F1 to późnorosnąca odmiana bakłażana, która wyróżnia się intensywnie czarnym kolorem, małą zalążnią i zielonym kielichem bez kolców. Roślina ma średnio-długie międzywęźla i niewiele owłosienia, tworząc zwarte owoce o dobrym rozmiarze i średniej wadze.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Zmiany w częstotliwości inspekcji roślin pomidorów, papryki i ogórków
2024-12-17 00:00
Częstotliwość kontroli importowych jest stale analizowana z uwzględnieniem aktualnej sytuacji ryzyka. Brytyjska Grupa Ryzyka Zdrowia Roślin przeanalizowała sytuację roślin pomidorów, ogórków, papryki i bakłażanów przeznaczonych do komercyjnej uprawy wewnątrz pomieszczeń w celu produkcji jadalnych plonów z UE i ustaliła, że 10%
czytaj dalej
Produkcja szklarniowa w Finlandii, obejmująca uprawę pomidorów, ogórków, papryki i bakłażanów, zdaje się kwitnąć, według holenderskiej firmy doradczej Delphy.
czytaj dalej
Sygnały obudzenia dla warzyw: skok dla bakłażana i pikseli pomidora
2024-12-10 00:00
W ostatnich sezonach rynek warzywny przyzwyczaił nas do gwałtownych zmian, z nagłymi wzlotami lub spadkami cen. Obecnie jednak panuje okres stagnacji, z niewielkim zainteresowaniem na rynkach i średnimi cenami. Jednak od kilku dni pojawiły się pewne oznaki ożywienia.
czytaj dalej
Główne wyzwania związane z uprawą bakłażana dotyczą trzech głównych momentów sezonu produkcji, które zazwyczaj mają miejsce między wrześniem a grudniem, między styczniem a marcem oraz między kwietniem a czerwcem, czyli w okresach, gdy zmiany klimatyczne są najbardziej zauważalne ze względu na.
czytaj dalej
Kiedy bakłażany przekraczają zdrowe oczekiwania
2024-12-05 00:00
Główne wyzwania związane z uprawą bakłażana dotyczą trzech głównych momentów sezonu produkcji, które zazwyczaj mają miejsce między wrześniem a grudniem, między styczniem a marcem oraz między kwietniem a czerwcem, czyli w okresach, gdy zmiany klimatyczne są najbardziej zauważalne ze względu na.
czytaj dalej
Zakładanie i pielęgnacja ogrodu to proces wymagający wiedzy, doświadczenia i odpowiednich narzędzi. Zarówno początkujący ogrodnicy, jak i doświadczeni pasjonaci mogą liczyć na wsparcie, jakie oferuje sklep ogrodniczy. Dzięki szerokiej gamie produktów fachowemu doradztwu oraz dostępowi do nowoczesnych rozwiązań technicznych, każdy właściciel ogrodu może zadbać o niego na miarę umiejętności i potrzeb. Co charakteryzuje dobry sklep dla ogrodu?
czytaj dalej
Beyond Seeds przedstawił beChoc®, pierwszą na rynku bakłażana w kolorze brązowego czekolady, podczas wydarzenia zorganizowanego w restauracji Espacio Gastronómico de Tony García, które zgromadziło […]
czytaj dalej
Firma Beyond Seeds zaprezentowała beChoc®, pierwszą na rynku bakłażana o kolorze czekoladowo-brązowym. Wydarzenie miało miejsce w restauracji.
czytaj dalej
Czym są produkty BIO?
2024-11-28 15:08
Produkty BIO, znane również jako ekologiczne, stają się coraz bardziej popularne wśród konsumentów, którzy pragną prowadzić zdrowszy styl życia. Oferują one nie tylko lepszy smak, ale także korzyści odżywcze i pozytywny wpływ na środowisko. Ekologiczne produkty są wytwarzane z surowców pochodzących z upraw, które nie są narażone na działanie chemikaliów, pestycydów ani sztucznych nawozów.
czytaj dalej
Koncepcja czekolady poszerza się o nową bakłażanową wersję.
2024-11-28 00:00
Określana przez szwedzkiego botanika Karola Linneusza mianem "jedzenia bogów", czekolada znalazła również swoje miejsce w programach genetyki warzyw. W latach 70. firma Syngenta stworzyła pierwszy pomidor o kolorze czekoladowym na rynku. Pół wieku później Rijk Zwaan opracował nowe warzywo z...
czytaj dalej
Koncepcja czekolady zostaje rozwinięta o nową bakłażanową wersję.
2024-11-28 00:00
Nazwany przez szwedzkiego botanika Charlesa Linneusza "pokarmem bogów", czekolada znalazła również swoje miejsce w programach genetyki warzyw. W latach 70. XX wieku firma Syngenta stworzyła pierwszy na rynku pomidor o kolorze czekoladowym. Pół wieku później firma Rijk Zwaan opracowała nowe warzywo z.
czytaj dalej
NOWOŚĆ: Nowy środek ochrony roślin oficjalnie zarejestrowany
2024-11-27 00:00
Hodowcy kwiatów w Kanadzie ogłosili, że Fungicyd Pyriofenone 300SC (pyriofenon) został teraz zarejestrowany do tłumienia/kontroli mączniaka prawdziwego na ozdobnych roślinach szklarniowych, papryce szklarniowej, bakłażanie szklarniowym, ogórku szklarniowym i pomidorze szklarniowym. "Mając do dyspozycji nowe narzędzie do walki z chorobami roślinnymi".
czytaj dalej
Hodowcy kwiatów w Kanadzie ogłosili, że Fungicyd Pyriofenone 300SC (pyriofenon) został teraz zarejestrowany do tłumienia/kontroli mączniaka prawdziwego na ozdobnych roślinach szklarniowych, papryce szklarniowej, bakłażanie szklarniowym, ogórkach szklarniowych i pomidorach szklarniowych. "Mając do dyspozycji nowe narzędzie do zwalczania patologii,
czytaj dalej
Właściwe przechowywanie warzyw i owoców na zimę to klucz do cieszenia się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok. Dla rolników, ogrodników oraz sadowników to najlepszy sposób na minimalizację strat i zapewnienie dostępu do świeżych produktów w chłodniejszych miesiącach. Jakie warzywa i owoce wybrać do przechowywania na zimę?
czytaj dalej
Jutro, w środę 27 listopada o godzinie 12:00, Grupa Beyond Seeds zaprezentuje w restauracji Tony García Espacio Gastronómico swój nowy produkt warzywno-owocowy: pierwszy
czytaj dalej