Marchew
Korekta cen marchwi
2010-11-12 00:00
Ostatnie dni przyniosły niewielkie zmiany w cenach marchwi mytej. Korekta cen była niewielka i dotyczyła głównie tych rejonów kraju, gdzie ceny były nieco wyższe od średniej
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Dobre zbiory marchwi w okolicach Płocka
2010-11-04 00:00
Potwierdzają się informacje o dobrych zbiorach marchwi w północnej części Mazowsza. Na lekkich glebach, które były odpowiednio nawadniane nie ma kłopotów z wysokością
czytaj dalej
Marchew na przemysł – mogą być kłopoty
2010-11-03 00:00
Tempa nabiera skup marchwi do przetwórstwa. Jednak nie wszystko idzie gładko. O ile zakłady przetwórcze nie mają problemu z marchwią skupowaną na kostkę i słupki, kłopoty
czytaj dalej
Nieznaczny spadek cen marchwi
2010-10-29 00:00
W ostatnich tygodniach ceny marchwi pozostawały bardzo stabilne. Jednak ostatnie dni zdają się świadczyć o tym, że myta marchew może tanieć. Pierwsze obniżki już miały miejsce. Za
czytaj dalej
Polski import marchwi w latach 2005-2009
2010-10-28 00:00
W 2009 r. polski import marchwi przewyższył jej eksport o ponad 80 proc., mimo, że Polska jest w czołówce europejskich producentów tego warzywa. Wielkość importu marchwi wahała
czytaj dalej
Ceny marchwi bez zmian
2010-10-20 00:00
Wciąż stabilne pozostają ceny mytej marchwi. Ich poziom jest podobny w całym kraju z wyjątkiem jego południowej części. W Małopolsce, gdzie sporo marchwi zgniło na polach
czytaj dalej
Wyrównane ceny marchwi
2010-10-15 00:00
W ostatnich dniach praktycznie zniwelowały się różnice między cenami marchwi na terenie Małopolski i w innych rejonach kraju. Zacieranie się tej różnicy polegało na tym, że
czytaj dalej
Koszty i opłacalność produkcji marchwi w Polsce
2010-10-15 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB - w przedstawionym okresie 2005-2009 produkcja marchwi okazała się opłacalna. Najbardziej opłacalny był rok 2005. Wtedy koszty jednostkowe produkcji były
czytaj dalej
Ceny skupu marchwi w Polsce
2010-10-14 00:00
W sezonach 2005/06-2008/09 średnie ceny skupu marchwi przeznaczonej na rynek produktów świeżych sukcesywnie wzrastały (od 0,72 zł/kg do 1,14 zł/kg). W sezonie 2009/10, gdy produkcja
czytaj dalej
Polski eksport marchwi w latach 2005-2009
2010-10-13 00:00
W latach 2005-2009 najmniej marchwi Polska wyeksportowała w 2006 r. (12,4 tys. t), gdy eksport do Rosji, która dotychczas była głównym importerem tego warzywa został utrudniony ze względu
czytaj dalej
Produkcja marchwi w Polsce w latach 2005-2010
2010-10-12 00:00
W latach 2005-2008 areał uprawy marchwi wykazywał tendencje spadkowe. Obniżył się z 33,2 tys. ha w 2005 r. do 28,2 tys. ha, w 2008 r. W 2009 r. powierzchnia marchwi w porównaniu z
czytaj dalej
Marchew – nie wszędzie jest źle
2010-10-05 00:00
Pisaliśmy kilkakrotnie o kłopotach z jakością marchwi w niektórych rejonach kraju. Źle jest w Małopolsce i w okolicach Sandomierza, gdzie bardzo dużo marchwi zgniło.
czytaj dalej
Ceny marchwi bez zmian
2010-09-23 00:00
Ostatni tydzień nie przyniósł zmian w cenach mytej marchwi. Na rynku wciąż widać kłopoty z podażą marchwi dobrej jakości. Jak informowaliśmy, prze deszczową pogodę z przełomu
czytaj dalej
Produkcja marchwi we Francji
2010-09-17 00:00
W sezonie 2010/2011 (kwiecień 2010-maj 2011) powierzchnia upraw marchwi we Francji będzie około 3 proc. większa niż w sezonie 2009/2010 i wyniesie 8517 ha. Również o 3 proc.
czytaj dalej
Coraz gorzej z jakością marchwi
2010-09-10 00:00
Już nie pierwszy raz informujemy o kłopotach z jakością marchwi. Tak, jak pisaliśmy, najgorzej jest na południu. Wcześniejsze informacje z terenu województwa małopolskiego mówiły,
czytaj dalej