Papryka
Przedsiębiorstwo hodowlane De Wieringermeer, duży producent papryki, skorzystało z dotacji Market Introduction to Energy Innovations in Glasshouse Horticulture (MEI), aby zainstalować innowacyjny system grzewczy. "Chcieliśmy ogrzewać naszą nową szklarnię przy użyciu istniejących przepływów ciepła z geotermalnego źródła. W tym celu potrzebna jest nieco...
czytaj dalej
Cornelio rośnie i się umacnia: nowe odmiany, większa produkcja i skoncentrowane strategie marketingowe
2025-03-18 00:00
Projekt Cornelio, premiumowy papryka pod marką Valfrutta Fresco, który zdołał przekonać konsumentów i duże sieci dystrybucji, nadal się rozwija, potwierdzając swoją pozycję jednego z diamentów marki premium Grupy Alegra. Między innowacjami w zakresie odmian, rozszerzeniem obszarów produkcyjnych i...
czytaj dalej
Tak jak miało to miejsce w przypadku wielu towarów w pierwszym kwartale 2025 roku, popyt na paprykę bywał słabszy. "W ostatnich kilku miesiącach powstrzymywaliśmy produkt ze względu na popyt ogólny. To niemal tak, jakby ludzie jeszcze nie powrócili do nawyków zakupowych sprzed pandemii" - mówi Tony Incaviglia.
czytaj dalej
Utrzymujące się deszcze poprawiają zasoby wody, ale zagrażają sezonowi owoców i warzyw w Almerii.
2025-03-17 00:00
Koordynator Organizacji Rolniczych i Hodowlanych (COAG) w Almerii ostrzegł, że trwające opady deszczu w prowincji w marcu już powodują szkody w niektórych uprawach, zwłaszcza w warzywach polowych i szklarniowych, takich jak brokuły, ogórki, papryka, arbuz i melon.
czytaj dalej
Oczekiwania na zwiększenie popytu na paprykę, gdy podaż się kurczy.
2025-03-17 00:00
Jak to miało miejsce w przypadku wielu towarów w pierwszym kwartale 2025 roku, popyt na paprykę jest ograniczony. "W ciągu ostatnich kilku miesięcy zatrzymywaliśmy produkcję ze względu na ogólny popyt. Wydaje się, że rzeczy po prostu nie wróciły do nawyków zakupowych sprzed pandemii" - mówi Tony Incaviglia.
czytaj dalej
Ciągłe opady poprawiają zasoby wody, ale zagrażają sezonowi owoców i warzyw w Almerii.
2025-03-17 00:00
Koordynator Organizacji Rolniczych i Hodowlanych (COAG) z Almerii ostrzegł, że trwające opady deszczu w prowincji w marcu już powodują szkody w niektórych uprawach, zwłaszcza warzywnych, polowych i szklarniowych, takich jak brokuły, ogórki, papryka, arbuz i melon.
czytaj dalej
Rodzinna firma Dijkshoorn Bleiswijk opracowała metodę produkcji materiałów budowlanych "bio-based" z pozostałości roślinnych. Inwestycja w niezbędną maszynę przyniosła korzyści podatkowe w ramach programu MIA-Vamil. Firma sama załatwiła wniosek online za pośrednictwem RVO. Dijkshoorn Bleiswijk to
czytaj dalej
Produkcja warzyw w szklarniach w Almerii okazuje się być szczególnie trudna w tym sezonie, zarówno z powodu zmian klimatu, jak i rosnącego wpływu szkodników, takich jak Thrips parvispinus, który uszkodził między 20 a 25% produkcji papryki. "Plony są niskie, a koszty ciągle rosną.
czytaj dalej
"Przewidujemy zmniejszenie powierzchni upraw podczas następnego sezonu papryki w Almerii".
2025-03-12 00:00
Produkcja warzyw w szklarniach w Almerii okazuje się być szczególnie trudna w tym sezonie, zarówno z powodu wpływu zmian klimatycznych, jak i wzrastającego wpływu szkodników, takich jak przypadki Thrips parvispinus, który uszkodził między 20 a 25% zbiorów papryki. "Plony są niskie i
czytaj dalej
Produkcja warzyw w szklarniach w Almerii okazuje się być szczególnie trudna w tym sezonie, zarówno z powodu zmian klimatycznych, jak i z powodu rosnącego wpływu szkodników, takich jak Thrips parvispinus, który zniszczył między 20 a 25% produkcji papryki. "Plony są niskie, a koszty ciągle rosną".
czytaj dalej
Holenderskie papryki wciąż rzadko można znaleźć w niemieckich sklepach detalicznych.
2025-03-11 00:00
"Co roku obserwujemy, jak wiele firm ogłasza swoje programy detaliczne na LinkedInie i platformach branżowych, aby podkreślić rozpoczęcie holenderskiego sezonu" - powiedział Christiaan Rijnhout z platformy crowdsourcingowej Roamler. W zeszłym tygodniu jednak monitor owoców i warzyw platformy ujawnił interesujące informacje.
czytaj dalej
"Co roku widzimy wiele firm ogłaszających swoje programy handlowe na LinkedIn i platformach branżowych, aby podkreślić rozpoczęcie holenderskiego sezonu" - powiedział Christiaan Rijnhout z platformy crowdsourcingowej Roamler. W zeszłym tygodniu jednak Monitor Owocowo-Warzywny platformy ujawnił interesujące.
czytaj dalej
"Ośmielamy się znów rosnąć"
2025-03-10 00:00
W firmie BestPeppers, problemy związane z uprawą papryki były nadal możliwe do zarządzania, ale częściowo ze względu na konsekwencje, które zauważył u innych producentów, Wilfred van den Berg postanowił również przejść na organiczny podkład. Wybrał 100% podkład z kokosa od Dutch Plantin. "Ośmielamy się ponownie uprawiać," mówi.
czytaj dalej
Sycylia jest jednym z głównych obszarów produkcji papryki we Włoszech. Jednakże, sycylijscy producenci muszą dzisiaj stawić czoła skomplikowanym wyzwaniom, takim jak brak i koszt siły roboczej, zmiany klimatyczne oraz rosnąca agresywność patogenów.
czytaj dalej
Sezon papryki w Almerii zakończy się wcześniej niż planowano z powodu problemów jakościowych.
2025-03-06 00:00
Ceny warzyw w Almerii są wznoszące się, a sytuacja papryki jest szczególnie godna uwagi, z naprawdę wysokimi cenami spowodowanymi rzadkością produktów pierwszej klasy z powodu problemów jakościowych. "To był bardzo trudny rok dla sektora pod względem"
czytaj dalej
Sezon papryki z Almerii zakończy się wcześniej niż planowano z powodu problemów jakościowych.
2025-03-06 00:00
Ceny rosną w Almerii prawie we wszystkich produktach warzywnych, chociaż sytuacja papryki jest szczególnie godna uwagi, z naprawdę wysokimi cenami ze względu na rzadkość produktów pierwszej klasy z powodu problemów jakościowych. "To był bardzo trudny rok dla sektora" - mówią.
czytaj dalej
W ciągu ostatnich 100 lat supermarkety subtelnie kształtowały nasze oczekiwania dotyczące wyglądu owoców i warzyw. Zostaliśmy uwarunkowani, aby wierzyć, że czerwone papryki są naturalnie jednorodne, ogórki zawsze są proste, cebule nie są większe niż piłka do krykieta, a pomidory są niemal idealne.
czytaj dalej
LGV zaczyna zbierać warzywa cieplarniane z lekkim opóźnieniem.
2025-03-05 00:00
Nowy sezon rozpoczyna się teraz z żniwem pierwszych papryk, ogórków, sałaty i rzodkiewek w szklarniach i tunelach foliowych LGV. W tym roku żniwo rozpoczęło się nieco późno, ponieważ warzywa otrzymały zbyt mało światła słonecznego, szczególnie w ostatnich miesiącach. Koszty energii.
czytaj dalej
LGV rozpoczyna zbieranie warzyw w szklarni z lekkim opóźnieniem.
2025-03-05 00:00
Nowy sezon właśnie rozpoczyna się od zbioru pierwszych papryk, ogórków, sałaty i rzodkiewek w szklarniach i tunelach foliowych LGV. W tym roku zbiory zaczęły się nieco późno, ponieważ warzywa otrzymały zbyt mało światła słonecznego, zwłaszcza w ostatnich miesiącach. Koszty energii
czytaj dalej
Pierwsze pomidory Coeur de Boeuf zostały uprawiane przez Wima Vertommena i jego synów Ferre'a i Brechta z gospodarstwa Den Overkant w Sint-Katelijne-Waver, a następnie zostały zakupione przez Fransa Michielsa & Synów z Sint-Katelijne-Waver. Rodzinna firma, która zajmuje się uprawą tego pomidora od 2011 roku,...
czytaj dalej