Pory
Turcja - główny dostawca porów do Polski
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat Polska zakupiła średnio 2,5 tys. ton porów oraz pozostałych warzyw cebulowych (tzn. bez cebuli, dymki, szalotki i czosnku). Najwięcej dostaw, tj. 90% (2,3
czytaj dalej
Polski eksport porów w latach 2000-2005
2006-00-00 00:00
W okresie 2000-2003 najwięcej porów wyeksportowano w roku 2001. Natomiast najwyższą wartość sprzedaży, tj. 1,1 mln usd odnotowano w 2005 r.
Polski czytaj dalej
Polski czytaj dalej
Pory przemysłowe - raz w dół, raz w górę
2006-00-00 00:00
Skup porów ruszył pod koniec września. Początkowo ceny tych warzyw charakteryzowały się tendencja zniżkowa, ale obecnie obserwuje się ich nieznaczny wzrost. Pierwsze partie skupowano po
czytaj dalej
Mniejszy eksport ale saldo na plus
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat zwiększył się eksport polskich porów. Niestety jest on nadal niższy od wysokości importu tych warzyw, których zakupiliśmy ok. 2,5 tys. ton, tj. o 50% mniej
czytaj dalej
Połowa sukcesu tkwi we właściwej technologii
2006-00-00 00:00
Według badań Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, technologia produkcji porów powinna być dostosowana do kierunków ich zagospodarowania. Zatem pory do suszenia i zamrażania
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Pory
0000-00-00 00:00
Allium porrum L. - gatunek rośliny dwuletniej z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na
czytaj dalej