Szparagi
Higiena zbiorów - Audyty próbne QS potwierdzają, że gospodarstwa produkcyjne wykonują czystą pracę.
2024-09-24 09:00
W tym roku QS przeprowadził niezapowiedziane audyty dotyczące higieny zbiorów w 30 gospodarstwach rolnych posiadających zezwolenie QS na uprawę szparagów, truskawek i sałaty. Audyty odbyły się w okresie od kwietnia do września 2024 roku, a obecnie dostępne są wyniki.
czytaj dalej
Wyścig o zbieranie "królowej warzyw" w Nowej Zelandii
2024-09-24 00:00
W Nowej Zelandii sezon szparagów rozpoczął się 10 dni wcześniej niż zazwyczaj, dzięki korzystnym warunkom do uprawy. Ten szybki wzrost, czasami sięgający nawet do 17 cm dziennie w ciepłej pogodzie, spowodował rozpoczęcie masowej zbioru w regionach, w tym w Waikato, Hawke's Bay, Manawatu.
czytaj dalej
Spółdzielnia Los Gallombares, niekwestionowany lider w produkcji zielonych szparagów w Europie i drugi największy dystrybutor na świecie, weźmie udział w Międzynarodowych Targach Owoców i Warzyw, Fruit
czytaj dalejSpółdzielnie z Granady pracują w kampanii zbioru zielonego szparaga.
2024-09-23 00:00
Dziesięć dwie spółdzielnie z Granady na obszarach Vega i Poniente rozpoczęły kampanię zbiorów zielonego szparaga, która odbywa się między wrześniem a październikiem. [...]
czytaj dalej
Linia V gamma jest również modna latem
2024-09-23 00:00
Na podium najczęściej sprzedawanych referencji przez całe lato w firmie Annatura, specjalizującej się w warzywach V gammy, znajdują się szpinak, fasolka szparagowa oraz linia grillowanych warzyw, składająca się z papryki, cukinii i bakłażana. Oświadczył to Giovanni Palermo, przedstawiciel handlowy IFNil: "Szpinak
czytaj dalej
Fuzja trzech spółdzielni daje początek największej spółdzielni zielonego szparaga w Hiszpanii i Europie.
2024-09-23 00:00
Proces fuzji pomiędzy Centro Sur S. Coop. And., Espárrago de Granada S. Coop. And. 2nd grade oraz Espalorquiana S.Coop.And. został zakończony pomyślnie i doprowadzi do powstania największej spółdzielni zielonego szparaga w Hiszpanii i Europie, która będzie sprzedawać ponad 11 milionów kilogramów (7.8
czytaj dalej
Nadmiar świeżych, przystępnych cenowo warzyw wprowadził nowe wyzwanie dla producentów szparagów. Rada Producentów Szparagów, pod przewodnictwem przewodniczącego Cama Lewisa, podkreśliła trudności, z którymi borykają się producenci szparagów, zwłaszcza w ostatnich latach, z powodu nierównowagi pomiędzy podażą.
czytaj dalej
Trzy granadyńskie jednostki, Centro Sur, Espárrago de Granada i Espalorquiana, zawierają ważną umowę, która wzmacnia prowincję Granada na pozycji lidera na rynkach.
czytaj dalej
Uprawy szparagów odrzucone w Australii z powodu norm kosmetycznych.
2024-09-17 00:00
Rolnicy w Victorii i Nowej Południowej Walii mają problemy z odrzuceniem przez supermarkety, co prowadzi do wyrzucania ponad trzech tysięcy kilogramów szparagów. Powodem odrzucenia jest lekko zakrzywione warzywa spowodowane warunkami pogodowymi, co wywołało obawy wśród społeczności rolniczej.
czytaj dalej
Czy nastąpił punkt zwrotny w zakresie robotyzacji w sektorze agrospożywczym? Według ekspertów jest to nieuchronne, zgodnie z informacjami podczas Dnia Innowacji w Asperge. Wydarzenie to odbyło się w nowo zbudowanym budynku firmy Teboza i było poświęcone robotyzacji. Czternaście firm zaprezentowało innowacje w zakresie mechanizacji.
czytaj dalej
Od wprowadzenia płacy minimalnej w 2015 roku w Niemczech zrezygnowano z 42% powierzchni upraw na wolnym powietrzu przeznaczonych na truskawki, a co czwarte gospodarstwo zajmujące się uprawą szparagów w Niemczech zakończyło swoją produkcję. Udział płac w ogólnych kosztach wynosi na przykład 50% w gospodarstwach truskawkowych.
czytaj dalej
"Chcemy rosnąć w Korei i umocnić nasze relacje z nowymi klientami"
2024-09-10 00:00
Peruwiańska firma eksportowa Inka Fruit, działająca na rynku od sześciu lat, poszerza swoje zasięgi globalne o świeże produkty takie jak mango, granat, szparagi i imbir. W niedawnej rozmowie na targach handlowych Asia Fruit Logistica, Erick Lava Laguna, dyrektor generalny firmy, opowiedział o planach dalszego rozwoju.
czytaj dalej
Powraca konkurs kulinarny na najlepszego szefa kuchni specjalizującego się w zielonym szparagu.
2024-09-06 00:00
Pasja do tego emblematycznego produktu z zachodniej części Grenady, znanej z jego wyjątkowego smaku i jakości premium, stanowi motywację do organizacji tego prestiżowego Gala. Luis Henestrosa García, jego założyciel i […]
czytaj dalej
Gala Szparagowego Szefa szykuje się, by oczarować miłośników kuchni. Po ogromnym sukcesie poprzednich edycji
czytaj dalejŚwieże owoce letnie kontynuowały swoją promocję w zeszłym tygodniu.
2024-08-26 00:00
Grilowanie było popularnym tematem reklam w tym tygodniu, zwłaszcza że zbliżał się Dzień Pracy. Wiele sklepów skupiło się na tradycyjnych ulubionych potrawach grillowych, takich jak kukurydza, papryka, szparagi, cukinia, żółta cukinia, słodkie cebule, bakłażany i pomidory. Niektóre sklepy posunęły się o krok dalej, dodając...
czytaj dalej
Dostawy importowanego szparaga mogą pozostać ograniczone w najbliższej przyszłości.
2024-08-26 00:00
Dostawa szparagów jest obecnie ograniczona ze względu na czynniki wpływające z kilku krajów uprawiających ten warzyw. Zacznijmy od Meksyku, gdzie szparagi pochodzą głównie z środkowego Meksyku, regionu doświadczającego dużej ilości opadów deszczu. "Nasz główny region to południowa Baja i tam produkcja i jakość są bardzo dobre" - mówi.
czytaj dalej
Fasolka szparagowa: Importowana głównie z Holandii.
2024-08-23 13:00
Głównym importerem od lat są Niderlandy. W ubiegłym roku dostarczyły one około 10 160 ton fasoli do Niemiec. Oznacza to ponad podwojenie importu w porównaniu z 2022 rokiem. Po zakończeniu sezonu w Europie Środkowej, coraz więcej fasoli zaczyna być importowane spoza kontynentu.
czytaj dalej
Obniżone ceny czereśni i pomidorów specjalnych w lipcu
2024-08-23 00:00
Wiśnie i pomidory specjalistyczne są popularne. Charakterystyczne pomidory osiągają dobre ceny, często znacznie wyższe niż tradycyjne pomidory luzem lub szparagi. W porównaniu do ubiegłego lipca ceny wiśni i pomidorów specjalistycznych były niższe zarówno w Holandii, Hiszpanii, we Włoszech, jak i we Francji. Jest to.
czytaj dalej
FDA zaklasyfikowała wycofanie warzyw w USA jako ryzyko klasy I.
2024-08-20 00:00
Amerykańska Administracja ds. Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała wycołanie warzyw jako ryzyko klasy I. Firma RS Hanline and Company, Inc., zainicjowała wycołanie produktów jalapeno, fasoli szparagowej i papryki zielonej pod koniec lipca z powodu potencjalnego zanieczyszczenia Listerią. Dotknięte produkty zostały rozprowadzone...
czytaj dalej
Obst- und Gemüsezentrale Rhein-Main eG już w 27. tygodniu była w stanie zaoferować swoim klientom pierwsze niemieckie fasolki szparagowe. "Rozpoczęliśmy sezon około dwóch tygodni wcześniej niż zwykle i byliśmy w stanie oferować dobre ilości przez około dziesięć do dwunastu dni bez przerwy. Po tym czasie,
czytaj dalej



