Szparagi
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Belgia: sezon szparagowy rozpoczęty
2011-04-19 00:00
Sezon szparagowy w Belgii już się rozpoczął . Warunki pogodowe są sprzyjające, a pierwszy duży wysyp tych warzyw spodziewany jest na początku maja. Eksperci szacują, że
czytaj dalej
Francja: sezon szparagowy rozpoczęty
2011-04-15 00:00
We Francji po wcześniej i bardzo zimnej zimie, sezon szparagowy zaczął się gwałtownie dzięki letnim temperaturom. We wszystkich regionach produkcyjnych we Francji sezon zbioru
czytaj dalej
Hiszpania: rozpoczyna się sezon szparagowy
2011-04-08 00:00
W Hiszpanii mimo, że powierzchnia upraw szparagów pozostaje od lat na podobnym poziomie, to w rozpoczynającym się sezonie spodziewany jest znaczny wzrost zbiorów. Wszystko dzięki
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Rynek szparagów na świecie
2010-06-17 00:00
Światowa powierzchnia upraw szparagów wynosi 221 tys. ha, z czego 91 tys. ha przypada na Azję, 67 tys. ha jest w obu Amerykach oraz 60 tys. ha w Europie. Zbiory szparagów
czytaj dalej
Niemcy: zbiory szparagów mniejsze niż przed rokiem
2010-06-15 00:00
Przed tradycyjnym zakończeniem sezonu szparagowego w Niemczech, które ma miejsce 24 czerwca, pojawiły się pierwsze podsumowania tegorocznego sezonu. Jest on uważany za nietypowy ze
czytaj dalej
W ostatni piątek w niemieckim landzie Hesja minister rolnictwa oficjalnie otworzył sezon szparagowy. W tym roku rozpoczął się on około tydzień później niż przed rokiem. Ceny
czytaj dalej
Produkcja szparagów
2010-04-20 00:00
Podczas niedawno zakończonej konferencji Euro Asper 2010 poświęconej produkcji szparagów, ogłoszono dane nt. produkcji szparagów na świecie i Europie. Na świecie produkuje się
czytaj dalej
Niemcy: rozpoczyna się szparagowe szaleństwo
2010-03-25 00:00
W Gäuboden w Niemczech rozpoczęły się już zbiory tegorocznych szparagów. W sklepie obok gospodarstwa produkcyjnego osiągnęły one cenę 13 euro/kg. Zdaniem producenta jakość
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Polskie szparagi w Paryżu
2009-05-21 00:00
Polskie białe szparagi pojawiły się na rynku hurtowym w Paryżu. Cena hurtowa szparagów klasy I wielkości 22mm wynosi średnio 3,23 euro/kg.
Obok szparagów białych czytaj dalej
Obok szparagów białych czytaj dalej
Uprawy szparagów w Polsce
2009-05-12 00:00
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga w Polsce stopniowo maleje liczba najmniejszych plantacji, a przybywa plantacji kilkudziesięciu- i kilkusethektarowych odpowiednio
czytaj dalej