Szparagi
Hiszpania: rozpoczyna się sezon szparagowy
2011-04-08 00:00
W Hiszpanii mimo, że powierzchnia upraw szparagów pozostaje od lat na podobnym poziomie, to w rozpoczynającym się sezonie spodziewany jest znaczny wzrost zbiorów. Wszystko dzięki
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Rynek szparagów na świecie
2010-06-17 00:00
Światowa powierzchnia upraw szparagów wynosi 221 tys. ha, z czego 91 tys. ha przypada na Azję, 67 tys. ha jest w obu Amerykach oraz 60 tys. ha w Europie. Zbiory szparagów
czytaj dalej
Niemcy: zbiory szparagów mniejsze niż przed rokiem
2010-06-15 00:00
Przed tradycyjnym zakończeniem sezonu szparagowego w Niemczech, które ma miejsce 24 czerwca, pojawiły się pierwsze podsumowania tegorocznego sezonu. Jest on uważany za nietypowy ze
czytaj dalej
W ostatni piątek w niemieckim landzie Hesja minister rolnictwa oficjalnie otworzył sezon szparagowy. W tym roku rozpoczął się on około tydzień później niż przed rokiem. Ceny
czytaj dalej
Produkcja szparagów
2010-04-20 00:00
Podczas niedawno zakończonej konferencji Euro Asper 2010 poświęconej produkcji szparagów, ogłoszono dane nt. produkcji szparagów na świecie i Europie. Na świecie produkuje się
czytaj dalej
Niemcy: rozpoczyna się szparagowe szaleństwo
2010-03-25 00:00
W Gäuboden w Niemczech rozpoczęły się już zbiory tegorocznych szparagów. W sklepie obok gospodarstwa produkcyjnego osiągnęły one cenę 13 euro/kg. Zdaniem producenta jakość
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Polskie szparagi w Paryżu
2009-05-21 00:00
Polskie białe szparagi pojawiły się na rynku hurtowym w Paryżu. Cena hurtowa szparagów klasy I wielkości 22mm wynosi średnio 3,23 euro/kg.
Obok szparagów białych czytaj dalej
Obok szparagów białych czytaj dalej
Uprawy szparagów w Polsce
2009-05-12 00:00
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga w Polsce stopniowo maleje liczba najmniejszych plantacji, a przybywa plantacji kilkudziesięciu- i kilkusethektarowych odpowiednio
czytaj dalej
Nienajlepszy początek sezonu szparagowego
2009-05-11 00:00
Bezśnieżna zima i bardzo ciepła wiosna spowodowały nadprodukcję szparagów, a co za tym idzie spadek cen. To zepsuło początek sezonu producentom szparagów w Polsce.
Według
czytaj dalej
Ceny szparagów na europejskich rynkach
2009-05-11 00:00
Na rynku w Barcelonie cena hurtowa szparagów białych rodzimej produkcji wynosiła w zeszłym tygodniu 3-4,80 euro/kg. Szparagi zielone sprzedawane są po 1,40-3,50 euro/kg.
W Paryżu
czytaj dalej
Na rynek trafia coraz więcej szparagów
2009-05-04 00:00
Ilość szparagów w hurcie rośnie z dnia na dzień – sprzyja im słoneczna, ciepła pogoda. W miniony czwartek ceny tych warzyw kształtowały się na poziomie 3,50-4,00 zł/kg za
czytaj dalej
Ceny szparagów w Polsce i Francji
2009-05-04 00:00
Na rynku hurtowym w Poznaniu szparagi w półkilogramowych pęczkach sprzedaje się po 7-8 zł/kg.
Na giełdzie w Paryżu białe szparagi 16 mm produkcji francuskiej kosztują
czytaj dalej