Szparagi
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Belgia: sezon szparagowy rozpoczęty
2011-04-19 00:00
Sezon szparagowy w Belgii już się rozpoczął . Warunki pogodowe są sprzyjające, a pierwszy duży wysyp tych warzyw spodziewany jest na początku maja. Eksperci szacują, że
czytaj dalej
Francja: sezon szparagowy rozpoczęty
2011-04-15 00:00
We Francji po wcześniej i bardzo zimnej zimie, sezon szparagowy zaczął się gwałtownie dzięki letnim temperaturom. We wszystkich regionach produkcyjnych we Francji sezon zbioru
czytaj dalej
Hiszpania: rozpoczyna się sezon szparagowy
2011-04-08 00:00
W Hiszpanii mimo, że powierzchnia upraw szparagów pozostaje od lat na podobnym poziomie, to w rozpoczynającym się sezonie spodziewany jest znaczny wzrost zbiorów. Wszystko dzięki
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Rynek szparagów na świecie
2010-06-17 00:00
Światowa powierzchnia upraw szparagów wynosi 221 tys. ha, z czego 91 tys. ha przypada na Azję, 67 tys. ha jest w obu Amerykach oraz 60 tys. ha w Europie. Zbiory szparagów
czytaj dalej
Niemcy: zbiory szparagów mniejsze niż przed rokiem
2010-06-15 00:00
Przed tradycyjnym zakończeniem sezonu szparagowego w Niemczech, które ma miejsce 24 czerwca, pojawiły się pierwsze podsumowania tegorocznego sezonu. Jest on uważany za nietypowy ze
czytaj dalej
W ostatni piątek w niemieckim landzie Hesja minister rolnictwa oficjalnie otworzył sezon szparagowy. W tym roku rozpoczął się on około tydzień później niż przed rokiem. Ceny
czytaj dalej
Produkcja szparagów
2010-04-20 00:00
Podczas niedawno zakończonej konferencji Euro Asper 2010 poświęconej produkcji szparagów, ogłoszono dane nt. produkcji szparagów na świecie i Europie. Na świecie produkuje się
czytaj dalej
Niemcy: rozpoczyna się szparagowe szaleństwo
2010-03-25 00:00
W Gäuboden w Niemczech rozpoczęły się już zbiory tegorocznych szparagów. W sklepie obok gospodarstwa produkcyjnego osiągnęły one cenę 13 euro/kg. Zdaniem producenta jakość
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej