Zioła
Profi Rumunia potwierdza udział w Fresh Market 2025!
2025-07-23 15:23
Z przyjemnością informujemy, że podczas tegorocznej edycji Fresh Market 2025 obecni będą kupcy odpowiedzialni za zakupy owoców i warzyw z sieci Profi Rumunia
czytaj dalej
Soczyste marchewki, pulchne dynie, chrupiący bok choy i aromatyczne zioła znalazły się wśród świeżych produktów prezentowanych podczas odwróconej misji handlowej zorganizowanej przez AUSVEG i Austrade w 2025 roku. Czterdziestu delegatów z 12 krajów odwiedziło głównych producentów, przetwórców i sprzedawców w południowym Queensland. Zwiedzili oni…
czytaj dalej
"Produkt taki jak pigwy jest popularny u nas przez cały rok"
2025-07-21 00:00
Od specjalnych produktów takich jak mini cukinie, oczy i podobne z ich ojczystego kraju Syrii, po sezonowe owoce i wybrane zioła, od listopada zeszłego roku, nowy market typu cash & carry o nazwie Alamir Grosshandel GmbH znajduje się na ulicy Herzogstraße w Gelsenkirchen. Klienci młodej firmy
czytaj dalej
"Zastępujemy importowane zioła zrównoważonymi, lokalnymi uprawami, dostępnymi przez cały rok"
2025-07-17 00:00
"Możemy dostarczyć zioła uprawiane bez pestycydów lokalnie, z naszej okrągłej szklarni wewnątrz budynku przez cały rok," mówi Thomas Baars z firmy SemperVere. "Oznacza to, że możemy dostarczyć zioła, które zwykle byłyby uprawiane w ogrzewanych gazem szklarniach lub importowane z odległych krajów." Thomas i Thijs Maathuis założyli.
czytaj dalej
Tylko 14 dni do końca promocji Early Bird na Fresh Market 2025
2025-07-16 14:48
Już 17 września 2025 roku w MCC Mazurkas k. Warszawy odbędzie się Fresh Market 2025 – najważniejsze wydarzenie B2B dla branży świeżych owoców i warzyw w Europie Środkowo-Wschodniej.
czytaj dalej
"Zastępujemy importowane zioła zrównoważonymi, lokalnymi, dostępnymi przez cały rok uprawami"
2025-07-16 00:00
"Możemy dostarczyć zioła uprawiane lokalnie, bez użycia pestycydów, z naszej okrągłej szklarni wewnętrznej przez cały rok - rozpoczyna Thomas Baars z firmy SemperVere. Oznacza to, że możemy dostarczyć zioła, które normalnie byś uprawiał w ogrzewanych gazem szklarniach lub importować z krajów oddalonych." Thomas i Thijs Maathuis założyli.
czytaj dalej
"Naszym celem jest uczynienie mikrozieleni dostępnymi dla każdego gospodarstwa domowego w Iraku"
2025-07-16 00:00
Zaledwie kilka miesięcy po dołączeniu do programu inkubacyjnego Wifra, Hasan Falah zbudował jedno z najbardziej obiecujących nowych przedsięwzięć w Iraku w zakresie zrównoważonej produkcji żywności. Jego startup, Micro Harvest, to prowadzone przez młodych ludzi agrobiznes, który uprawia organiczne mikrozioła w kraju, gdzie panują skrajne temperatury, niedobór wody, itd.
czytaj dalej
Dino Polska na Fresh Market 2025 – spotkaj kupców jednej z największych sieci detalicznych w Polsce
2025-07-09 14:18
Z przyjemnością informujemy, że Dino Polska, jedna z najdynamiczniej rozwijających się sieci handlowych w kraju, weźmie udział w wydarzeniu Fresh Market 2025,
czytaj dalej
Dla szefów kuchni na najwyższym poziomie składniki to nie tylko dekoracja; są one rozszerzeniem samej potrawy. Dokładnie w tym miejscu znalazła swoją niszę Malaia's Microgreens, dostarczając wysoce spersonalizowane mikrozioła, jadalne kwiaty i specjalne plony do ekskluzywnych restauracji.
czytaj dalej
Mocne zioła, przyjazna dla pszczół lawenda i gładkoskórne bataty
2025-07-01 00:00
- "Dostarczamy materiał wyjściowy" mówi Wim van Marrewijk z firmy Biological Youngplants. "Wymagania detaliczne stają się coraz bardziej restrykcyjne każdego roku. Wiele supermarketów nie akceptuje nawet poziomów pozostałości dopuszczalnych prawnie." Gospodarstwo przechowuje wszystkie swoje rośliny macierzyste w Holandii, gdzie ma kontrolę.
czytaj dalej
Rosnące zapotrzebowanie na zioła wymaga lokalnej dostępności.
2025-06-26 00:00
"Supermarkety chcą mieć zioła uprawiane lokalnie przez cały rok" - mówi Raymond van der Burgh z Europe Retail Packing (ERP). Jest to łatwe podczas europejskiego lata, gdy produkcja, zależnie od warunków pogodowych, trwa od maja do października. Jednak, jak zauważa Raymond, jest mały problem zimą, gdy lokalna...
czytaj dalej
Rosnące zapotrzebowanie na zioła wymaga ich lokalnej dostępności.
2025-06-24 00:00
"Supermarkety chcą mieć zioła uprawiane lokalnie przez cały rok," mówi Raymond van der Burgh z Europe Retail Packing (ERP). To łatwe podczas europejskiego lata, kiedy produkcja, w zależności od warunków pogodowych, trwa od mniej więcej maja do października. Jednak, zauważa Raymond, jest pewien problem zimą, gdy lokalna...
czytaj dalej
"Największy potencjał wzrostu kanału supermarketów leży w zachęcaniu ludzi do spożywania więcej ziół" - mówi Marco de Jager, dyrektor Vitacress Real. "Możesz poszerzyć ofertę, dostosowując tradycyjne zioła, takie jak mięta, pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek i koperek, poprzez zmianę koncepcji opakowań, a nie poprzez zmianę smaku...".
czytaj dalej
"Największy potencjał wzrostu kanału supermarketowego leży w zachęcaniu ludzi do spożywania więcej ziół" - mówi Marco de Jager, dyrektor Vitacress Real. "Możesz poszerzyć ofertę, dostosowując tradycyjne zioła takie jak mięta, pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek i koperek, poprzez koncepcje opakowań, a nie poprzez smak...
czytaj dalej
Wsparcie UE pomagające albańskim producentom zmieniać swój rynek
2025-06-16 00:00
Morze zielonych roślin rozciąga się na ponad 3000 metrów kwadratowych zoptymalizowanej przestrzeni uprawnej. Bezpestycydowe sałaty, zioła i warzywa są uprawiane na wzgórzach Baldushk koło Tirany, gdzie farma Albaponik rewolucjonizuje sposób produkcji świeżej żywności, korzystając z najnowocześniejszej technologii hydroponicznej.
czytaj dalej
Gruziński plantator będzie budować nową szklarnię.
2025-05-30 00:00
Gruzińska firma produkująca zioła i warzywa, Herbia, rozszerza swoją działalność. Firma planuje zainwestować 2,5 miliona GEL w budowę nowej szklarni. Jak powiedział założyciel firmy, Zurab Janelidze, projekt jest realizowany w ramach programu państwowego dotyczącego szklarni.
czytaj dalej
Rolnik z Gruzji planuje zbudować nową szklarnię.
2025-05-30 00:00
Gruzińska firma produkująca zioła i warzywa, Herbia, rozszerza swoją działalność. Firma planuje zainwestować 2,5 miliona GEL w budowę nowej szklarni. Jak powiedział założyciel firmy, Zurab Janelidze, projekt jest realizowany w ramach programu budowy szklarni wspieranego przez rząd.
czytaj dalej
Torby ze świeżą jarmużem i delikatnymi mikroziołami, rozdawane w zeszłym tygodniu podczas dni otwartych w obiekcie Grow Erie w parku Savocchio, przypominają o celu, dla którego zbudowano nowy obiekt o wartości 5 milionów dolarów. Ale zwolennicy projektu twierdzą, że uprawiane tam produkty rolne i generowane przez nie dochody to tylko…
czytaj dalej
Region Vega Baja del Segura, która dzieli hiszpańskie prowincje Murcję i Alicante, jest jednym z najlepszych obszarów uprawy ziół aromatycznych. Podczas gdy natka pietruszki, kolendra, mięta, szpinak, botwina i koperek są regularnie spożywane w pozostałej części Europy, nie jest to przypadek w Hiszpanii, gdzie, oprócz...
czytaj dalej
Przezwyciężanie wyzwań związanych z zimowym wzrostem ziołowych doniczkowych roślin.
2025-05-21 00:00
Popyt konsumentów na wysokiej jakości, lokalnie uprawiane zioła w doniczkach pozostaje silny przez cały rok. Niemniej jednak, szkółki w regionach o niskim poziomie światła zimą borykają się z znacznymi wyzwaniami w utrzymaniu stałego wzrostu roślin. Nawet przy dodatkowym oświetleniu, ograniczona dostępność światła spowalnia wzrost roślin.
czytaj dalej