Bakłażany nie będą tańsze
Obecny poziom cen hiszpańskich bakłażanów (jak zresztą kilku innych warzyw z hiszpańskiej oferty eksportowej – cukinii czy brokułów) opisywany jest jako „kosmiczny”, „szalony” i w podobnym tonie. Rzeczywiście, tak drogo jeszcze nie było.
Tak, jak pisaliśmy, ceny te wynikają z ograniczenia podaży, które spokojnie można nazwać jej załamaniem. Kooperatywy ogrodnicze w Hiszpanii i pośrednicy muszą płacić coraz wyższe ceny za znikający z rynku towar, bo inaczej nie będą w stanie wypełnić zobowiązań wobec swoich odbiorców. Na wolnym rynku ceny bakłażanów pną się zatem nieustannie w górę.
Obecnie na hurtowych aukcjach w Hiszpanii ceny bakłażanów osiągają poziom 1,40 – 1,70 euro/kg i pozostają w trendzie wzrostowym. W najbliższym czasie nie ma się co spodziewać odwrócenia tego trendu. A generalnie rzecz biorąc, to sytuacja nie powróci całkowicie do normy wcześniej, jak na wiosnę.
Na polskim rynku ceny bakłażanów znalazły się na poziomie 8,50 – 12,00 zł/kg. Tak wysokie ceny powodują, ze importerzy unikają sprowadzania większych partii towaru na raz, żeby uniknąć potencjalnie dużych strat w razie niesprzedania części sprowadzonej partii. Przy takich cenach trudno też bowiem o wysoki i stabilny popyt.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1