Holandia – eksport i import warzyw szklarniowych
W 2012 roku z Holandii wyeksportowano w sumie 1,353 mln ton warzyw szklarniowych. Chodzi tu o eksport warzyw z czterech podstawowych grup – pomidorów, ogórków, papryki i bakłażanów.
Rok wcześniej eksport tych warzyw wyniósł 1,377 mln ton, a w roku 2010 wyeksportowano ich 1,442 mln ton.
W 2012 roku, jak w latach poprzednich, w holenderskim eksporcie dominowały pomidory, których wysłano za granicę 721,4 tys. ton. W roku 2011 było ich 738,2 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowały się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton, potem papryka – 294,1 tys. ton i bakłażany – nieco ponad 36 tys. ton.
Największymi odbiorcami holenderskiej produkcji szklarniowej pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy.
Import warzyw szklarniowych do Holandii wyniósł w 2012 roku 638,0 tys. ton. W roku 2011 było to 2,076 mln ton, a w 2010 1,929 mln ton.
Zbiory warzyw szklarniowych w Holandii wyniosły w 2012 roku 1,0607 mln ton. W roku 2011 było to 1,607 mln ton, a w 2010 1,656 mln ton. Największy odsetek z tej liczby stanowiły oczywiście pomidory. W 2012 roku zebrano ich 805,0 tys. ton. Ogórków zebrano 410,0 tys. ton, a papryki 345,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1
Bakłażany – na razie tylko z Holandii
Holandia: eksport cebuli w 19. tygodniu 2013
czytaj dalej