Rosja – kolejne tureckie warzywa wracają na rosyjski rynek
Rossielchoznadzor pozwolił na wznowienie importu z Turcji świeżych granatów, bakłażanów, papryki, sałaty, dyni i innych warzyw z rodziny dyniowatych. Zgodnie z informacjami z tego urzędu, dostawy mogą być prowadzone od 5 marca przez wszystkie przedsiębiorstwa, które chcą wysłać te produkty. "Nieodzownym warunkiem wdrożenia tych dostaw będą gwarancje Ministerstwa Żywności i Gospodarki Rolnej Republiki Turcji w zakresie fitosanitarnego bezpieczeństwa produktów" - czytamy w raporcie.
Do tej pory dostawy granatów, bakłażanów, papryki i cukinii są realizowane tylko ze spółek tureckich wcześniej skontrolowanych przez Rossielchoznadzor. Od 1 września 2017 roku Rosjanie zezwolili na import sałat i sałaty lodowej, papryki, cukinii i dyń z dziewięciu przedsiębiorstw, a od 30 października - bakłażanów i granatów z 27 tureckich przedsiębiorstw. W obu przypadkach również zażądano gwarancji tureckiego Ministerstwa Żywności.
Rossielchoznadzor postanowił rozszerzyć zakres przedsiębiorstw-dostawców ze względu na brak w tureckich dostawach przypadków wykrywania obiektów kwarantanny, z wyjątkiem cukinii, dla których odnotowano jedno naruszenie, czytamy w raporcie Rossielchoznadzoru.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1
Rosja nie jest gotowa do zniesienia wszystkich sankcji wobec Turcji
Turcja – produkcja warzyw w 2017 r.
Eksport pomidorów z Turcji do Rosji ma pod górę
Rosja oficjalnie dopuszcza import pomidorów z Turcji
Słabszy sezon cytrynowy w Turcji
czytaj dalej
Eksport z orzechów laskowych z Turcji rośnie
czytaj dalej