Rosną ceny warzyw z Hiszpanii
Handlowcy, nie tylko z Hiszpanii, ale i również importerzy nie mogą, w tym sezonie, narzekać na to, że hiszpańskie warzywa są za tanie. Bakłażany to towar trudno dostępny i jego ceny od dawna są wysokie. Znów rosną ceny cukinii. Ogórki szklarniowe były przez jakiś czas dość tanie, ale i ich ceny zaczynają znowu piąć się w górę. Podobnie rzecz się ma z pomidorami. Po wcześniejszym ich spadku cen nie ma już śladu. W przypadku papryki o dalszym rozwoju sytuacji zdecyduje to, jak rozwinie się jej podaż w Izraelu.
Według handlowców największym problemem dla handlu hiszpańskim towarem staje się dostępność usług logistycznych, zwłaszcza transportu. Dostępna dla sprowadzania warzyw z Hiszpanii flota ciężarówek robi się coraz mniejsza. Coraz więcej niezależnych kierowców i firm transportowych wycofuje się ponieważ transport z Hiszpanii nie jest już dochodowy.
Zimowy sezon w Hiszpanii trwa od października do końca marca. W tym roku, w październiku i listopadzie, zaczął się on z ogromnymi problemami podażowymi i jakościowymi, spowodowanymi katastrofalnymi opadami deszczu. jednak obecnie jakość hiszpańskich warzyw jest na dobrym poziomie. Jeśli chodzi o podaż to wciąż nie ma mowy o zaleganiu towaru w magazynach. Warzywa szybko znajdują nabywców. Jest to o tyle korzystne, że przedłuża życie tych warzyw na sklepowych półkach.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1