Są już polskie bakłażany
Sezon polskich bakłażanów już wystartował. Jak w przypadku większości krajowych warzyw odbyło się to z pewnym opóźnieniem. To skutek wyjątkowo kapryśnej wiosennej aury. W zeszłym roku, choć początek sezonu nie był jakoś rekordowo wczesny, to krajowe bakłażany były dostępne w hurcie około 20 czerwca.
A jak kształtują się ceny tych smacznych warzyw. Obecnie na południowym Mazowszu ich hurtowe ceny są na poziomie 4,50 – 5,00 zł/kg. To typowy poziom z początkowej fazy sezonu w ostatnich latach. Podobnie było i rok temu i dwa lata temu, z tym, że oczywiście w 2013 roku sezon zaczynał się ze znacznym opóźnieniem.
I jak co roku mamy też widoczną korelację między cenami debiutującego bakłażana krajowego oraz tego z importu. Obecnie bakłażany sprowadzane z Holandii oferowane są na naszym rynku hurtowym po 5,00 – 5,50 zł/kg (w małym hurcie do 6,00 zł/kg). Przy takim poziomie cenowym importu nie ma na razie silnego nacisku na zniżkę cen towaru krajowego, jak to miało miejsce choćby 2 lata temu, gdy polski bakłażan wchodził na rynek z ceną 5,00 zł/kg, a holenderski był już sprzedawany po 4,00 zł/kg i niżej.
A jak wygląda sytuacja w Holandii. Tam, w ofertach eksportowych odnotowujemy lekką zniżkę cen bakłażanów. W połowie czerwca oferowano je po 6,00 – 6,75 euro/5 kg. Obecnie ceny te są na poziomie 5,00 – 6,25 euro/5 kg.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1