Są już polskie bakłażany
Zaczyna się sezon polskich bakłażanów. Nieco wcześniej niż w zeszłym roku, ale to nie dziwi, wszak w 2013 wszystkie warzywa ruszały z opóźnieniem. W tym roku i tak producenci są wyjściowo w lepszej sytuacji niż w roku 2013. Wówczas polskie bakłażany miały ogromne trudności z przebiciem się na rynek, jako że bardzo konkurencyjne były ceny bakłażanów sprowadzanych z Holandii.
Ówczesne ceny towaru krajowego na starcie sezonu znajdowały się na poziomie 5,00 zł/kg, a za bakłażany holenderskie importerzy żądali zaledwie 4,00 zł/kg. Nic dziwnego, że na polskiego bakłażana w hurcie nie było chętnych.
Obecnie sytuacja jest odmienna. Co prawda polskie bakłażany znów zaczynają sezon z poziomu 5,00 zł/kg, czyli dość wysokiego. Warto bowiem pamiętać, iż dwa lata wcześniej, w czerwcu roku 2012 ceny początkowe były na poziomie 3,50 – 4,00 zł/kg. teraz jednak te 5,00 zł to nie za dużo biorąc pod uwagę, że import oferowany jest w cenach 5,60 – 6,50 zł/kg (w małym hurcie zaś ceny dochodzą do 40,00 zł/5 kg). Zatem sytuacja konkurencyjna jest odmienna niż przed rokiem.
Oczywiście na razie pozycja bakłażanów importowanych nie jest jeszcze, na polskim rynku hurtowym zagrożona. Podaż polskiego bakłażana jest bardzo niewielka i nie ma mowy o handlu nawet na średnią skalę, nie mówiąc o dużym hurcie. Na to jeszcze trzeba poczekać. Zwłaszcza, iż w ostatnich dniach pogoda niezbyt sprzyjała tym warzywom, które do wzrostu potrzebują ciepła.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1