Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Świeżość jest najważniejsza

2012-05-11 10:00

 Warunkiem atrakcyjności młodych warzyw jest ich świeżość. Przyjmując nowalijki do sprzedaży, kontrolujmy ich jakość. Produkt świeży jest jędrny (ma turgor), chrupki, bez przebarwień. Nie może być suchych końcówek (np. w szczypiorze), żółtych liści (np. w rzodkiewkach ), śliskich końcówek (np. koperek, szczypior, dymka), zwiędniętych liści (np. botwinka, koper).

Obecność śladów żerowania lub odchody szkodników nie są tolerowane przez odbiorców. Również obecność żywych szkodników jest dopuszczalna tylko w niewielkiej ilości, praktycznie ma ich nie być. Jeśli są wątpliwości co do ilości np. mszyc na koperku, należy pobrać próbkę towaru, pozostawić go w pokojowej temperaturze na okres kilkunastu minut. Żywe mszyce wyjdą spod liści i będą widoczne.

Młode warzywa przechowujemy w niskiej temperaturze, są zimnolubne. W pomieszczeniu należy utrzymywać wysoką wilgotność względną albo zraszać towar. Pozwoli to na dłuższe utrzymanie świeżości. Obecność obok młodych warzyw produktów wydzielających etylen nie jest wskazana, ponieważ gaz ten przyspiesza proces starzenia się, warzywa szybciej żółkną.

 

 

 

Masz pytania do autora, napisz na: krystyna.szymanska|freshquality.pl| |krystyna.szymanska|freshquality.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE