Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Tanieją hiszpańskie warzywa

W ostatnich dwóch tygodniach marca ceny niektórych warzyw szklarniowych uprawianych w hiszpańskiej Almerii zaczęły spadać. Przyczyną była rosnąca konkurencja ze strony krajów Europy Centralnej, w których właśnie rozpoczął się nowy sezon produkcyjny.

Według uaktualnionego raportu Rady Rolnictwa, Rybołówstwa i Środowiska Andaluzji dla okresu między 18 a 31 marca znacząco spadły ceny ogórków. Tu doszła również silna konkurencja ze strony Holandii. Warzywa te potaniały o ponad 50 proc., osiągając poziom cen 0,30 euro/kg.

W kwietniu ceny nadal spadały. Ogórki potaniały do 0,25 euro/kg. Kolejne warzywa, których ceny spadały to bakłażany, cukinia i pomidory. W przypadku tych pierwszych o spadku ceny zadecydowało obniżenie popytu na nie na rynkach europejskich. Ich cena spadła z 0,40 do 0,35 euro/kg. Na cenach cukinii zaważy fakt, że już niedługo na rynku pojawi się cukinia z upraw wiosennych, a jej podaż zapowiada się na wysoką z tej racji, że wzrósł areał jej upraw. Najprawdopodobniej przełoży się to na znaczną redukcję cen.

Stosunkowo niewiele potaniały na razie hiszpańskie pomidory. W ostatnich dwóch tygodniach marca ich ceny spadły o 0,10 euro/klg. Ale w miarę upływu czasu produkcja w krajach Centralnej Europy będzie szybko rosła i popyt na hiszpańskie pomidory na tamtejszych rynkach spadnie.

Zobacz więcej: Bakłażany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE