Hiszpania promuje brokuły
Hiszpania eksportuje średniorocznie ok. 250 tys. ton brokułów. Pomimo wysokiego poziomu produkcji i eksportu, warzywa te nie cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony tamtejszych konsumntów. Średnioroczne spożycie brokułów na jednego Hiszpana oscyluje na poziomie zaledwie 200 gram. Ten zaskakująco niski wynik szczególnie wyraźnie widać w zestawieniu z innymi krajami, np. Wielką Brytanią, gdzie wielkość ta kształtuje się na poziomie 4 kg rocznie na osobę. Kampania objęła swym zasięgiem już ponad 10000 punktów sprzedaży na rynku hiszpańskim. W działaniach zmierzających do zwiększenia popularności tych warzyw, podkreślono przede wszsytkim ich walory zdrowotne i smakowe.
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1
Hiszpania - eksport warzyw i owoców
Hiszpania: Zbiory owoców niższe niż rok temu
czytaj dalej