Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – za mało brokułów

2013-11-18 12:45

Właśnie wystartowała kampania eksportu brokułów z hiszpańskiej prowincji Murcja. Murcja to najważniejszy dostawca brokułów na rynki krajów Europy w sezonie zimowo – wiosennym.

Brokuły w Murcji uprawia się niemal przez okrągły rok. Tegoroczny eksport jednak zaczął się nieco później niż miało to miejsce rok temu. Powodem była dość ciepła pogoda w Europie, która przedłużyła sezon miejscowych brokułów u potencjalnych importerów. Jednak obecnie brokuły z Hiszpanii jadą już do wszystkich zakątków starego kontynentu.

Jakość obecnie zbieranych brokułów mogłaby być nieco lepsza, jak przyznają hiszpańscy eksporterzy. Ale do poprawy wystarczy niewielki nawet spadek dobowych temperatur, a tego można oczekiwać lada chwila.

Zarówno producenci, jak i handlowcy cieszą się, że tegoroczny start sezonu eksportowego odbył się bez takich problemów, jakie miały miejsce rok temu. Wtedy fatalne warunki pogodowe spowodowały znaczne zniszczenia w uprawach. Konsekwencją były ogromne problemy z jakością i, przede wszystkim, podażą brokułów. Nikt nie pamięta tak fatalnego początku sezonu, jak ten 2012/2013. Handlowcy i producenci zgodnie przyznają, że wydarzenia takie, jak te sprzed roku są dla sektora fatalne, nawet pomimo bardzo wysokich cen uzyskiwanych wówczas przez brokuły.

Teraz, na szczęście zbiry idą o wiele lepiej, choć warunki pogodowe sprawiły, iż plony są niższe niż przeciętne. Z drugiej strony na pewno nie można narzekać na popyt. Zapotrzebowanie z zagranicy jest teraz tak wysokie, że bieżąca produkcja za nim nie nadąża.

Zobacz więcej: Brokuły

Słowa kluczowe: brokuły, ceny brokułów, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE