Holandia – staruje sezon eksportu brokułów
Warunki pogodowe sprawiły, że w tym roku przejście z importu brokułów hiszpańskich na import holenderskich jest na rynku północno-zachodniej Europy „wyboiste”. Zimna wiosna i ciepła aura w ostatnich tygodniach oznaczają, że trudno jest przewidzieć, jakie będą te pierwsze zbiory w Holandii.
"W tej chwili podaż holenderskich brokułów nie jest jeszcze znacząca, a i jakość też nie jest wysoka" - mówi Ruud de Koning z Brassica Trade. Sezon hiszpański dobiega końca, a tam również można dostrzec problemy związane z jakością i dostępnością. Znajduje to odzwierciedlenie w cenach. "Eksporterzy mają z tym problemy. Są złe i dobre partie, a to ma wpływ na ceny."
Obecnie nie ma dużego popytu, gdy dostępne produkty trafiają do hurtowników i niektórych eksporterów. Według Ruuda wszystko to zmieni się w przyszłym tygodniu. "Wtedy zaczynają się programy sprzedażowe supermarketów, a eksporterzy z Europy północno-zachodniej przestawią się na holenderskie brokuły".
Komentarz redakcji fresh-market.pl
Koniec wiosennego sezonu w Hiszpanii oznacza, że i dla polskich brokułów zaczyna się sezon eksportowy. Czy będzie on owocny? To zależy w ogromnej mierze od pogody. Jeśli powtórzą się zeszłoroczne upały na południu kontynentu, a w Polsce aura będzie bardziej sprzyjała uprawom brokułów, to sezon może okazać się dobry dla eksportu.
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1