Zielone róże
Producent zaraz po zbiorze powinien róże szybko schłodzić wodą lub w chłodni, najlepiej w komorze szokowej, a zaraz potem owinąć folią. Przechowywanie brokułów w temperaturze 1 – 3 st. C., wilgotność względna powietrza w granicach 90-95%, pozwala oferować towar do handlu przez 14 dni.
Reżim temperatury musi być bardzo ostry. Nawet niewielkie i krótkotrwałe wahania temperatury powyżej 6 st. C. powodują szybkie starzenie się produktu: rozwijają się pączki oraz rozwój bakteriozy i chorób grzybowych, róża żółknie. Brokuły są wyjątkowo wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę. Innym czynnikiem pogarszającym ich jakość jest zbyt niska wilgotność w pomieszczeniach magazynowych. Brokuły szybko tracą wtedy jędrność, czyli swój turgor. Na jakość ma wpływ obecność w powietrzu w magazynie etylenu pochodzącego od produktów wydzielających ten gaz. Dlatego nie można przechowywać razem z brokułami jabłek, gruszek, awokado, melonów, moreli, nektarynek i śliwek.
Jakość brokułów reguluje norma ogólna zawarta w Rozporządzeniu Komisji Unii Europejskiej nr 543/2011. Handlowiec może również stosować nieobowiązkową normę EKG/ONZ, ale wtedy brokuły muszą spełniać jej wszystkie wymagania.
Masz pytania, napisz do autora krystyna.szymanska|freshquality.pl| |krystyna.szymanska|freshquality.pl
Zobacz więcej: Brokuły