Potrawa z buraka wpisana na listę
- To pierwszy produkt wpisany na listę ministerstwa rolnictwa w 2013 roku, a na wpis czekają już kolejne produkty z naszego regionu. Wyrabiane w tradycyjny sposób, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, świadczą o bogatej kulturze naszego regionu - podkreślił marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
Jak podaje Grażyna Szelągowska, autorka książki "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego", kulis sporządza się buraczków ćwikłowych (pokrojonych i obranych), przegotowanej wody i jednej kromki żytniego chleba. W celu wzbogacenia smaku często dodawano do niego czosnek.
Dawniej kulis spożywano m.in. podczas upalnych dni w czasie prac polowych, ale także stanowił podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup. Przepis nie zmienił się przez lata i opisany został w wielu publikacjach związanych z tradycyjnym pożywieniem mieszkańców Kujaw.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1