Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 18. tydzień 2016 r.

2016-05-11 08:00

W osiemnastym tygodniu 2016 roku indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) utrzymał tendencję spadkową (trzeci tydzień z rzędu). Jego wartości w relacji tydzień do tygodnia zmalała o 5,5 procent. W tygodniu szesnastym wartość ta spadła o 6,0 procent. I tak jak w poprzednich tygodniach, główną siłą napędową tego spadku były malejące ceny warzyw szklarniowych. Oczywiście trzeba pamiętać, że na osiemnasty tydzień roku przypadła świąteczna majówka, co zaważyło na dynamice handlu i cen rynku warzyw świezych.

Kapusta biała – Osiemnasty tydzień roku przyniósł dalszy spadek cen „starej” kapusty. Jak wcześniej, był to wynik bardzo niskiego popytu i braku eksportu. Dobrym popytem cieszyła się za to krajowa młoda kapusta. A że jej pojawienie się na rynku zahamowało import, to pomimo wzrostu podaży polskiej młodej kapusty, jej ceny nie wykazywały zbytniej tendencji spadkowej utrzymując w omawianym okresie poziom 3,50 – 4,50 zł/szt. Cena średnia kapusty „starej” spadła z 0,73 zł/kg do 0,70 zł/kg (-4 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu za kapustę białą płacono średnio 1,05 zł/kg (spadek rok do roku o 33 proc.).

Kapusta pekińska – W osiemnastym tygodniu roku  na rynku krajowym dominowała już całkowicie kapusta pekińska z nowego zbioru. Jej podaż pozostała na wysokim poziomie, ale wreszcie nastąpiło wyhamowanie wcześniejszego spadku cen.. A to dzięki minimalnie lepszemu popytowi. Dzięki temu cena średnia „na gotowo” utrzymała poziom 1,60 zł/kg. Przed rokiem młoda kapusta pekińska zaczynała nowy sezon wyżej niż obecnie ((średnia 2,20 zł/kg), ale taniała potem bardzo szybko i w na koniec osiemnastego tygodnia było to już tylko 1,40 zł/kg (o 14 proc. więcej rok do roku).

Cebula – Na krajowym rynku cebuli osiemnasty tydzień roku nie przyniósł żadnych znaczących zmian cenowych. Aczkolwiek z podażą ładnej krajowej cebuli jest z tygodnia na tydzień coraz gorzej, to wciąż cenowo rynek stabilizowany jest przez import. Jak widać na wykresie poniżej, jeśli sytuacja się w dalszym ciągu nie zmieni, to średnia cena cebuli znajdzie się szybko poniżej poziomu sprzed roku. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,95 zł/kg (więcej rok do roku o 10 proc.).

Marchew – Również na rynku marchwi nie mieliśmy w omawianym okresie zmian cenowych, choć pewna presja w tym kierunku zaczęła się rysować. jej źródłem jest bardzo niski stan zapasów rodzimej marchwi dobrej lub nawet tylko przyzwoitej jakości. Wygląda na to, że rynek zbliża się do punktu, w którym import nie będzie już mógł dłużej stabilizować cen na obecnym poziomie. Póki co jednak cena średnia szczotkowanej marchwi utrzymała się na poziomie  1,05 zł/kg. Rok temu średnia cena była na poziomie 1,85 zł/kg (mniej rok do roku o 43 proc.).

Buraki ćwikłowe – W osiemnastym tygodniu roku również na rynku buraków ćwikłowych mieliśmy stabilną sytuację cenową. jednak o ile w segmencie handlu marchwią pojawiły się oznaki presji pro wzrostowej, o tyle w przypadku buraków mieliśmy raczej do czynienia z kierunkiem odwrotnym. To przede wszystkim wynik fatalnego popytu na te warzywa.. Cena średnia mytych buraków utrzymała się na poziomie 0,70 zł/kg. Rok temu cena ta wynosiła 0,60 zł/kg (więcej o 17 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Końcówka sezonu na rynku ziemniaków przyniosła wreszcie, tak długo wyczekiwane przez producentów tych warzyw, ożywienie w handlu i wzrost cen. Popyt na ziemniaki się poprawił, a przy wzroście cen za import tym łatwiej w górę poszły ceny ziemniaków krajowych. Tym bardziej, że o ich hurtowe ilości (nawet z nienajlepszą jakością) jest już dość trudno. Skutek to wzrost cen za przyzwoity jakościowo towar do 11,00 – 13,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i do 16,00 zł/worek za czerwone i irgę. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) wzrosła z 0,73 zł/kg do 0,78 zł/kg (+7 proc. w relacji tydzień do tygodnia). Przed rokiem za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,24 zł/kg (rok do roku +225 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Osiemnasty tydzień roku przyniósł, na rynku warzyw szklarniowych, typową dla tej fazy sezonu, dynamiczną przecenę związaną z rosnącą podażą. Szczególnie jeśli chodzi o ogórki szklarniowe. Trzeba też pamiętać o świątecznej przerwie w handlu, związanej ze świętami początku maja. Na rynku warzyw szklarniowych to bardzo ważny okres.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Podaż ogórków szklarniowych w osiemnastym tygodniu roku nadal rosła, a to przekładało się na spadek cen tych warzyw. Spadek, który w omawianym okresie wyraźnie zyskiwał na dynamice, co w rezultacie uplasowało średnią cenę poniżej poziomu z dwóch poprzednich sezonów (patrz wykres poniżej). Cena średnia ogórków krótkich zmalała w relacji tydzień do tygodnia z 4,10 zł/kg  do 2,80 zł/kg (-32 proc.). Rok temu cena średnia wynosiła 3,15 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 11 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Równie dynamicznie, co na rynku ogórków, spadałay ceny pomidorów szklarniowych. Chociaż w tym przypadku należy zauważyć, iż sam koniec osiemnastego tygodnia przyniósł wyhamowanie tendencji spadkowej. Tyle, że wyhamowanie to zrealizowało się na rekordowo niskim poziomie cenowym. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia zmalała z 4,25 zł/kg do 3,17 zł/kg (-25 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła 4,25 zł/kg (taniej w relacji rok do roku o 25 proc.).

Papryka czerwona – W osiemnastym tygodniu papryka hiszpańska zniknęła w zasadzie z polskiego rynku, jako że zakończył się sezon zbioru tego warzywa w hiszpańskiej prowincji Almeria. W ofercie importerów pozostała papryka holenderska. Cena średnia papryki czerwonej z Holandii utrzymała w omawianym okresie poziom 9,00 zł/kg. Rok temu było dużo drożej, bo spadek cen zaczął się wówczas dopiero w drugiej dekadzie maja. Średnia cena papryki czerwonej z Holandii była wówczas na poziomie 16,00 zł/kg (spadek rok do roku o 44 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE