Ukraina – ceny warzyw korzeniowych w górę
2018-02-16 08:00
Ukraińskim rolnikom znów udaje się aktywnie podnosić ceny warzyw korzeniowych, w wyniku czego obecnie produkty te kosztują średnio trzy razy więcej niż rok wcześniej, wynika z informacji Projektu APK-Inform: Warzywa i owoce.
W chwili obecnej marchew trafia do hurtowej sprzedaży w cenach 4,00 – 6,00 UAH/kg, czyli 0,12 - 0,18 euro/kg (0,50 – 0,74 zł/kg), średnio o 17 procent drożej niż tydzień wcześniej. Buraki podrożały o 8 – 11 procent, a dziś rolnicy są gotowi do ich sprzedaży nie taniej niż 4,50 – 6,00 UAH/kg, to jest 0,13 - 0,18 euro/kg (0,56 – 0,74 zł/kg).
Według ekspertów branżowych, rolnicy są w stanie podnosić ceny ze względu na ograniczoną podaż warzyw z omawianej grupy na rynku. Jednocześnie aktywność handlowa w tym segmencie pozostaje dość wysoka, a uczestnicy rynku oceniają popyt na buraki jako wysoki.
W rezultacie obecne ceny marchwi na Ukrainie kształtują się na poziomie 2 - 2,2 razy wyższym niż w połowie lutego 2017 roku. Ceny buraków są zaś średnio 3,7 razy wyższe niż w ubiegłym roku. Ponadto rolnicy są przekonani co do dalszego wzrostu cen warzyw korzeniowych, ponieważ zapasy tych produktów w magazynach gwałtownie spadają.
Zobacz więcej: Buraki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Ceny marchwi – zamiast wzrostu był spadek
2018-02-15 15:26
Zamiast kontynuacji wzrostu hurtowych cen polskiej marchwi, mamy ich zniżkę. Ale czy jest to coś nadzwyczajnego w tej fazie sezonu?
czytaj dalej
Co z cenami buraków?
2018-02-09 18:59
Czy burakom ćwikłowym grozi w najbliższym czasie dołek cenowy? Przecież luty to czas, w którym ceny powinny rosnąć.
czytaj dalej
Ukraina – dynamiczny wzrost cen buraków
2018-02-09 11:00
Ceny buraków ćwikłowych na Ukrainie ustanowiły nowy rekord, informuje portal www.fruit-inform.com.
czytaj dalej
Ukraina – wyższe ceny za marchew
2018-01-04 08:29
Końcówka 2017 roku przyniosła na ukraińskim rynku hurtowym ożywienie w handlu marchwią. Jak to przełożyło się n na ceny?
czytaj dalej