Ukraina – duże problemy na rynku warzyw tradycyjnych
Ze względu na ogólny wzrost podaży na rynku ukraińskim warzyw z „zestawu barszczowego”, lokalni producenci są zmuszeni sprzedawać je znacznie taniej niż w poprzednim roku, wynika z danych projektu "APK-Inform: warzywa i owoce".
Najbardziej zauważalną różnicę w cenie obecnej i zeszłorocznej odnotowano w segmencie kapusty. Zgodnie z informacjami z codziennego monitoringu cenowego projektu, biała kapusta sprzedawane jest obecnie po 1,00 - 1,80 UAH/kg, czyli 0,03 – 0,06 euro/kg (0,14 – 0,26 zł/kg), która jest ponad 4 razy niższa niż na początku września ubiegłego roku.
Znacznie tańsze są również warzywa korzeniowe. Ceny buraków ćwikłowych spadły do poziomu trzy razy niższego niż w ubiegłym roku i znajdują się obecnie w przedziale 0,90 – 1,70 UAH/kg, to jest 0,03 – 0,06 euro/kg (0,13 – 0,24 zł/kg). Marchew ukraińscy rolnicy sprzedają po 2,00 – 3,50 UAH/kg, czyli 0,07 - 0,12 euro/kg (0,29 – 0,50 zł/kg) - 2 razy taniej niż rok wcześniej.
W tym samym czasie cena cebuli jest niższa od zeszłorocznej o 21 procent. Obecnie realizacja dostaw tego warzywa przez ukraińskich producentów odbywa się z cenami 2,50 - 3,50 UAH/kg, czyli 0,08 - 0,12 euro/kg (0,36 – 0,50 zł/kg).
Na rynku warzyw tradycyjnych na Ukrainie utrzymuje się nadwyżka produkcji. Tempo sprzedaży pozostaje na niskim poziomie, natomiast podaż w gospodarstwach produkcyjnych obecnie jest teraz duża. Przypomnijmy, że według analityków projektu "APK-Inform: warzywa i owoce", wielu ukraińskich rolników w tym roku rozszerzyło obszar upraw pod warzywa „zestawu barszczowego”, co doprowadziło do zwiększonej produkcji w tym segmencie.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1