Ukraina – koniec zastoju na rynku warzyw
Według codziennego monitorowania "APK-Inform: warzywa i owoce" na Ukrainie, po świątecznej przerwie, ceny tradycyjnych warzyw z tak zwanego „zestawu barszczowego” (kapusta biała, cebula, marchew, buraki) znów zaczęły rosnąć.
Liderem w tym wzroście cen jest cebula. Ukraińscy producenci oferują to warzywo po 6,00 -7,50 UAH/kg (1,02 - 1,28 zł/kg), czyli o 17 procent drożej niż w okresie przed Nowym Roku. Niemal tyle samo wzrosły taż ceny buraków ćwikłowych, bo o 15 procent. Obecnie warzywa te oferowane są po 5,00 -6,00 UAH/kg (0,85 - 1,02 zł/kg). Marchew podrożała natomiast o 11 procent i jest oferowana po 7,00 -8,00 UAH/kg (1,20 – 1,37 zł/kg).
Mniejszy wzrost cen zanotowano na rynku białej kapusty, bo tylko rzędu 4 procent. Kapustę białą ukraińscy producenci oferują obecnie po 6,00 - 8,00 UAH/kg (1,02 - 1,37 zł/kg).
Wyższe ceny warzyw z „zestawu barszczowego” są wynikiem spodziewanego wzrost popytu na te produkty po świętach Bożego Narodzenia. Przypomnijmy, do końca grudnia 2015 roku na ukraińskim rynku tych warzyw panował zastój. Obecnie popyt na te warzywa znów zaczyna rosnąć, umożliwiając rolnikom podnoszenie cen. Jednak wielu producentów, w oczekiwaniu na dalszy wzrost cen, podjęło decyzję o przetrzymaniu towaru w magazynie, co również ma pozytywny wpływ na wzrost cen.
Podobna sytuacja cenowa obserwowana była w pierwszych dniach stycznia 2015 roku, kiedy to warzywa tradycyjne po Nowym Roku zdrożały średnio o 43 procent. Warto jednak zauważyć, że ceny „warzyw barszczowych” były wówczas średnio 3 razy niższe niż obecnie jeśli liczyć je w walucie krajowej i 2 razy niższa niż teraz, licząc je w euro.
Zobacz więcej: Buraki