Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ukraina – ostra zmiana trendu

Wartość, publikowanego przez portal Fruit-Inform.com indeksu cen warzyw i owoców świeżych na ukraińskim rynku hurtowym, w okresie od 27 marca do 4 kwietnia bieżącego roku, wzrosła o 9,4 procent. W tygodniu wcześniejszym jego wartość zmalała o 8,3 procent.

Tym samym został przełamany trzytygodniowy trend zniżkowy tego indeksu, który w sumie spowodował obniżenie jego wartości o 10,8 procent.

Głównym czynnikiem, który doprowadził do wzrostu całego indeksu była zwyżka cen warzyw szklarniowych. Drożały jednak także warzywa tradycyjne oraz owoce. Wyjątkiem były tylko ziemniaki.

Takie zachowanie cen to wynik zmiany pogody. Warunki pogodowe na Ukrainie mocno się bowiem pogorszyły. To zaś odbiło się na tempie wegetacji i podaży warzyw szklarniowych. Zimno i deszcz oznacza też perspektywę opóźnienia początku sezonu warzyw młodych, co musiało przełożyć się na ceny warzyw ze zbiorów 2014 roku.

W konsekwencji warzywa te podrożały w omawianym tygodniu o 6,7 procent. Największy udział we wzroście cen w tej kategorii miały: kapusta biała i marchew. Przestały spadać ceny cebuli, której duże przeceny we wcześniejszym tygodniu miały znaczny wpływ na zachowanie się zagregowanego indeksu. Najtańszym warzywem w tej kategorii pozostały czerwone buraki.

Jeśli chodzi o ceny owoców, to te pozostawały w większości stabilne na przełomie marca i kwietnia. Wyjątkiem były jednak pomarańcze i mandarynki, a to z powodu znacznego spadku ich importu.

Nadchodzący okres – czas końca starego i początku nowego sezonu na rynku warzyw, zawsze charakteryzuje się dużymi wahaniami wartości indeksu cen warzyw i owoców. To konsekwencja kilku ważnych tendencji zachodzących wtedy na rynku. Z jednej strony przybywać zaczyna warzyw młodych. Przy wciąż dostępnych warzywach „starych” oznacza to zazwyczaj spadki cen. Jednak te pierwsze zbiory sezonu są bardzo uzależnione od pogody i przy jej wiosennej zmienności również podaż młodych warzyw podlega często ostrym fluktuacjom, co przekłada się na częste i znaczące ruchy cen.

Średnie ceny warzyw na lokalnych rynkach hurtowych we Lwowie i Kijowie (porównanie między  31 marca a 6 kwietnia 2015 r.)

buraki ćwikłowe - Lwów: 2,30 UAH/kg (bez zmian), Kijów 4,00 UAH/kg (wzrost z 3,50 UAH/kg),

cebula – Lwów: 4,00 UAH/kg (bez zmian), Kijów 5,00 UAH/kg (bez zmian),

kapusta biała – Lwów: 5,50 UAH/kg (wzrost z 4,50 UAH/kg), Kijów: 7,00 UAH/kg (wzrost z 6,50 UAH/kg),

kapusta pekińska – Lwów: 19,00 UAH/kg (bez zmian), Kijów: 35,00 UAH/kg (wzrost z 25,00 UAH/kg),

marchew - Lwów: 5,00 UAH/kg (wzrost z 4,50 UAH/kg), Kijów: 5,30 UAH/kg (wzrost z 5,00 UAH/kg),

ogórki szklarniowe krótkie – Lwów: 28,00 UAH/kg,

ogórki szklarniowe długie – Lwów: 24,50 UAH/kg (bez zmian), Kijów 38,00 UAH/kg (wzrost z 28,00 UAH/kg),

pomidory – Lwów: 40,00 UAH/kg (wzrost z 39,00 UAH/kg), Kijów: 42,00 UAH/kg (wzrost z 40,00 UAH/kg).

ziemniaki – Lwów: 2,10 UAH/kg (wzrost z 2,00 UAH/kg),  Kijów: 2,80 UAH/kg (wzrost z 2,70 UAH/kg),

Kurs hrywny z 7 kwietnia 1 UAH - 0,1589 PLN (31 marca było to 1 UAH - 0, 1604 PLN)

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE