Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Ukraina – zmiana trendu po Wielkanocy

Publikowany przez portal www.fruit-inform.com indeks cen warzyw i owoców świeżych na ukraińskim rynku hurtowym, w okresie między 11 a 17 kwietnia zanotował spadek o 14 procent. W tygodniu wcześniejszym (od 4 do 10 kwietnia) wartość indeksu wzrosła o 16,5 procent.

Spadek wartości ogólnego wskaźnika cen wynikał z ostrej zniżki cen warzyw szklarniowych. Natomiast warzywa tradycyjne utrzymały w omawianym okresie tendencję wzrostową. Warzywa szklarniowe, a zwłaszcza ogórki potaniały gwałtownie na skutek trzech działających równolegle czynników.

Po pierwsze nastąpił znaczący wzrost podaży tych warzyw, a to dzięki poprawie pogody. Wcześniej chłodna aura spowalniała wegetację i utrzymywała podaż ukraińskich ogórków oraz pomidorów na ograniczonym poziomie. Po drugie nastąpiła znaczna redukcja w krajowym popycie na te warzywa po zakończeniu prawosławnej Wielkanocy. I po trzecie wreszcie spadł równolegle popyt na ogórki w eksporcie do Rosji. W rezultacie ceny ogórków szklarniowych spadły w omawianym okresie aż o 50 procent, a ceny pomidorów o 30 procent.

Tak dużej przeceny nie zdołała zrównoważyć zwyżka cen warzyw tradycyjnych, która wyniosła 37,2 procent  w ciągu tygodnia. Daje to niemal 50 procent wzrostu na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni. Przy czym na rynku ukraińskim drożeje już wszystko w tej kategorii, nawet buraki ćwikłowe. Ich ceny, tak jak ceny marchwi poszły w górę o 40 procent. Kapusta biała zdrożała o 30 procent. Jedynie ceny ziemniaków pozostały stabilne, a na ukraińskim rynku widać gorączkową wyprzedaż zapasów „starego” ziemniaka.

Jeśli chodzi o owoce, to ich zagregowany indeks cen stracił w omawianym okresie 3,7 procent, głównie z powodu spadku cen bananów. Ceny pozostałych owoców w tym czasie pozostawały relatywnie stabilne.

Średnie ceny warzyw na lokalnych rynkach hurtowych we Lwowie i Kijowie (porównanie między  13 a 20 kwietnia 2015 r.)

buraki ćwikłowe - Lwów: 2,80 UAH/kg (wzrost z 2,30 UAH/kg), Kijów 5,50 UAH/kg (wzrost z 4,50 UAH/kg),

cebula – Lwów: 5,00 UAH/kg (wzrost z 4,00 UAH/kg), Kijów 5,50 UAH/kg (wzrost z 4,00 UAH/kg),

kapusta biała – Lwów: 11,00 UAH/kg (wzrost z 8,00 UAH/kg), Kijów: 10,00 UAH/kg (wzrost z 7,00 8,00 UAH/kg),

kapusta biała młoda - Lwów: 24,00 UAH/kg (spadek z 45,00 UAH/kg), Kijów: 45,00 UAH/kg (notowana od 15 kwietnia),

kapusta pekińska – Lwów: 25,00 UAH/kg (spadek z 33,00 UAH/kg), Kijów: 40,00 UAH/kg (spadek z 42,00 UAH/kg),

marchew - Lwów: 10,00 UAH/kg (wzrost z 7,00 UAH/kg), Kijów: 7,00 UAH/kg (wzrost z 5,00 UAH/kg),

ogórki szklarniowe długie – Lwów: 18,00 UAH/kg (spadek z 40,00 UAH/kg), Kijów 34,00 UAH/kg (spadek z 40,00 UAH/kg),

pomidory – Lwów: 43,00 UAH/kg (spadek z 65,00 UAH/kg), Kijów: 53,00 UAH/kg (wzrost z 50,00 UAH/kg).

ziemniaki – Lwów: 2,25 UAH/kg (wzrost z 2,10 UAH/kg),  Kijów: 2,60 UAH/kg (spadek z 2,80 UAH/kg),

Kurs hrywny z 21 kwietnia 1 UAH - 0,1626 PLN (15 kwietnia było to 1 UAH - 0,1615 PLN)

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE