Wstępne szacunki zbioru warzyw w 2014 r.
Według szacunków rzeczoznawców GUS oraz informacji o zakupie nasion, łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w bieżącym roku jest nieco większa niż w roku ubiegłym. Zanotowano duże zainteresowanie zakupem nasion, szczególnie kalafiorów i brokułów.
Siew warzyw gruntowych niemal w całym kraju rozpoczął się wcześniej niż przeciętnie i dużo wcześniej niż rok temu. Do połowy kwietnia wegetacja przebiegała w zasadzie bez zakłóceń. Później jednak warunki agrometeorologiczne w poszczególnych rejonach kraju mocno się zróżnicowały. Pogoda poprawiła się w czerwcu i warunki warzyw gruntowych stały się korzystniejsze i tak jest obecnie. Jedynym zagrożeniem może być obecnie porażenie przez choroby, zwłaszcza grzybowe. Ciepło i dostateczna ilość wilgoci w glebie zapewniają jednak doskonałe warunki do plonowania zarówno odmian wcześniejszych, jak i późniejszych. Oczywiście zbiory warzyw późniejszych uzależnione są od przebiegu warunków pogodowych podczas dalszej wegetacji, na razie zapowiadają się jednak bardzo dobrze.
Łączna produkcja warzyw gruntowych w 2014 roku szacowana jest wstępnie na 4,2 mln ton, czyli o 5,4 procent więcej niż w roku poprzednim. Jest to natomiast o 7,6 procent mniej niż średnia z lat 2006 – 2010. Przewiduje się, że w porównaniu do 2013 roku wyższe będą zbiory większości gatunków warzyw, a zwłaszcza kapustnych. Nieco niższa może być tylko produkcja warzyw ciepłolubnych z uwagi na zagrożenie chorobami.
średnia 2006 - 2010 | 2013 | 2014(a) | |||
w tys. ton | 2013=100 | 2006 - 2010 =100 | |||
Ogółem | 4565 | 4004 | 4219 | 105,4 | 92,4 |
kapusta | 1195 | 975 | 1057 | 108,4 | 88,4 |
kalafiory | 220 | 210 | 245 | 116,5 | 111,2 |
cebula | 649 | 551 | 575 | 104,4 | 88,6 |
marchew jadalna | 853 | 743 | 746 | 100,5 | 87,5 |
buraki ćwikłowe | 336 | 298 | 314 | 105,3 | 93,5 |
ogórki | 269 | 254 | 252 | 99,3 | 93,5 |
pomidory | 254 | 270 | 262 | 96,9 | 102,9 |
pozostałe | 787 | 703 | 768 | 109,3 | 97,5 |
a - dane wstępne
pozostałe - pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne
Zobacz więcej: Buraki?preview=1