Wynikowy szacunek zbioru warzyw 2018
Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, opublikowany przez GUS 21 grudnia, nie przyniósł niespodzianki. Zgodnie z przewidywaniami zawiera on prognozy zbiorów mniejszych niż wrześniowy szacunek przedwynikowy. Eksperci GUS uwzględnili dane z lata i okresu zbiorów. Głównym czynnikiem, który zaważył na tak słabych zbiorach warzyw była oczywiście letnia susza - ogromny deficyt opadów połączony z wysokimi temperaturami.
Czynniki te na spadek plonowania większości gatunków warzyw, szczególnie zaś odmian wczesnych. Plony były zadowalające jedynie na plantacjach nawadnianych. Poprawa warunków agrometeorologicznych nastąpiła dopiero w końcu września. Nie wpłynęło to jednak zasadniczo na plony ogółem.
Niedostatek wilgoci w glebie wpłynął negatywnie na jakość wszystkich uprawianych w Polsce warzyw. Wysokie temperatury najmocniej zaważyły na negatywnie na plonach cebulowych i korzeniowych. Warzywa kapustne zniosły upały nieco lepiej, a dla warzyw ciepłolubnych taki temperatury były sprzyjające.
Łączną produkcję warzyw gruntowych w 2018 roku eksperci GUS oszacowali na poziomie 4,1 mln ton (we wrześniu br. oczekiwano 4,2 mln ton), czyli o 10 procent niższym niż w roku ubiegłym.
Produkcję kapusty oszacowano na 0,9 mln ton (950 tys. ton w prognozie wrześniowej), czyli o ok. 10 procent mniej w stosunku do 2017 roku.
Produkcję kalafiorów oszacowano na 220 tys. ton (bez zmian w stosunku do prognozy wrześniowej), czyli o 8 procent mniej w stosunku do 2017 roku.
Zbiory cebuli oszacowano na 565 tys. ton (575 tys. ton w prognozie wrześniowej), to jest o ponad 15 procent mniej w stosunku do 2017 roku.
Zbiory marchwi prognozuje się na 730 tys. ton (we wrześniu było to 740 tys. ton), czyli o około 12 procent mniej rok do roku.
Zbiory buraków oszacowano na 300 tys. ton (we wrześniu była to podobna ilość), to jest o ok. 11 procent mniej rok do roku.
Zbiory ogórków szacuje się na ponad 245 tys. ton (poprawa w stosunku do wrześniowych 240 tys. ton), to jest niespełna 2 procent mniej rok do roku.
Zbiory pomidorów oszacowano na 253 tys. ton (250 tys. ton w prognozie wrześniowej), czyli o niespełna 1 procent mniej niż w roku 2017.
Wreszcie zbiory warzyw z kategorii „pozostałe” oszacowano na 0,9 mln ton (bez zmian w stosunku do prognozy z września), to jest o ok. 11 procent mniej rok do roku.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1