Wynikowy szacunek zbioru warzyw
Ostatni w tym sezonie szacunek zbiorów warzyw przyniósł zdecydowane zwiększenie wielkości zbioru wszystkich warzyw w stosunku do wskazań z szacunku przedwynikowego, opublikowanego w lipcu bieżącego roku.
Wysoki poziom zbiorów w 2014 był wynikiem wczesnego startu sezonu i generalnie korzystnych warunków agrometeorologicznych z jednej strony, jak również tego, że znacząco wzrosła w tym roku powierzchnia upraw warzyw gruntowych.
I tak zbiory ogółem GUS oszacował tym razem na 4614 tys. ton, czyli o 15,2 procent więcej niż w roku 2013. To również więcej niż średnia z lat 2006 – 2010. W lipcowym szacunku zbiory warzy szacowano na 4358 tys. ton, czyli mamy tu wzrost aż o 256 tys. ton.
| średnia 2006 - 2010 | 2013 | 2014a | |||
| w tys. ton | 2012=100 | ||||
| Ogółem | 4565 | 4004 | 4614 | 115,2 | |
| kapusta | 1195 | 975 | 1149 | 117,8 | |
| kalafiory | 220 | 210 | 247 | 117,5 | |
| cebula | 649 | 551 | 636 | 115,4 | |
| marchew jadalna | 853 | 743 | 822 | 110,8 | |
| buraki ćwikłowe | 336 | 298 | 354 | 118,7 | |
| ogórki | 269 | 254 | 272 | 107,2 | |
| pomidory | 254 | 270 | 274 | 101,4 | |
| pozostałe | 787 | 703 | 860 | 122,4 | |
| a - dane wstępne |   |   |   | ||
| pozostałe - pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne | |||||
Procentowo największy wzrost produkcji w stosunku do zeszłego roku objął te warzywa, które wówczas słabo się udały. Chodzi tu o buraki ćwikłowe – wzrost o 18,7 procent, kapustę – wzrost o 18,8 procent, kalafiory – wzrost o 17,5 procent oraz cebulę – wzrost o 15,4 procent. Ale największy skok ilościowy objął warzywa z kategorii pozostałe – wzrost aż o 22,4 procent. To wynik ogromnego wzrostu popularności całego szeregu warzyw z tej kategorii.
Warto też dodać, że powyższe dane to dokładniejsze niż lipcowe, ale wciąż tylko szacunki. Pełne dane rzeczywiste poznamy dopiero w drugiej połowie 2015 roku. Zazwyczaj jest jednak tak, że dane rzeczywiste są nieco wyższe od tych z szacunku wynikowego.
Zobacz więcej: Buraki




 
 
 
