Argentyna – sezon cebuli może być gorszy niż zakładano
Sezon 2011/2012 był najgorszy dla argentyńskiej cebuli od lat. Głównym powodem byłą plaga bakteryjnej choroby cebuli „Pico de Agua”, która zaatakowała uprawy w całym kraju. Według argentyńskich ekspertów perspektywy na bieżący sezon nie śa tak złe, ale trzeba pamiętać, że zagrożenie nadal jest realne.
Bardziej sprzyjająca dla argentyńskiej cebuli, w tym sezonie, jest sytuacja na rynku międzynarodowym. Zarówno w Europie, jak i w Brazylii zbiory cebuli są niższe niż przed rokiem, co może spowodować wzrost popytu na towar z Argentyny. Z drugiej strony widać, że Holendrzy eksportują w tym roku więcej cebuli niż rok wcześniej.
W Argentynie istnieją plany zagospodarowania 13 tys. akrów pól w dolinie rzeki Kolorado, w pobliżu Buenos Aires pod uprawy cebuli. Jednak na tym terenie zagrożenie chorobą „Pico de Agua” jest wysokie. Ostatni sezon był, według niektórych opinii, najgorszym w historii Argentyny. Według danych Fundación Barrera Patagónica zaledwie 422 266 ton cebuli zostało sprzedane, z czego 284 815 na rynek krajowy i 137 451 zagranicę. Eksport do samej Brazylii był w zeszłym roku niższy niż średnia z lat 2003 – 2011.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Holandia – dużo się dzieje na rynku czerwonej cebuli
Holandia: eksport cebuli w 46. tygodniu 2012
Cebula znów w górę?
Argentyna – zaczyna się zbiór czosnku
Argentyna: mróz a zbiory owoców
czytaj dalej