Austria – kończy się sezon cebuli
Na austriackim hurtowym rynku cebuli następne dwa – trzy tygodnie będą bardzo ciekawe. Handel rodzima cebulą w Austrii powoli zbliża się do końca. Sezon dla handlu z wolnej ręki praktycznie już się zakończył, jako że ilości dostępnego w tym trybie towaru są minimalne.
To, co zostało jeszcze w austriackich magazynach jest zabezpieczone na potrzeby rynku wewnętrznego. „Wolna” cebula jest niezwykle trudno już dostępna, zarówno u pośredników, jak i u producentów. Nie ma zatem już praktycznie mowy o eksporcie.
I taki stan potrwa właśnie minimum dwa tygodnie. Będzie to okres, w którym „starej” cebuli praktycznie już nie ma, ale nie ma też jeszcze rodzimej młodej cebuli. Czy te niewielkie zapasy, które jeszcze zostały wystarczą? Czy trzeba będzie sięgnąć po większy import? Pocieszającą informacją dla konsumentów jest ta, że pierwsza rodzima cebula „zimówka” będzie dostępna w Dolnej Austrii już w przyszłym tygodniu. Jednak na wzrost podaży do poziomu, który będzie znaczący dla rynku, trzeba będzie poczekać jeszcze kolejne kilka dni.
Póki co, ceny cebuli na austriackim rynku hurtowym stabilizują się. W dwudziestym pierwszym tygodniu bieżącego roku ceny cebuli u producenta, wstępnie sortowanej na polu miały ten sam poziom co w tygodniu wcześniejszym – od 36,00 do 39,00 euro/100 kg. Dla porównania dodajmy, że przed rokiem ceny były na poziomie 29,00 – 31,00 euro/100 kg.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1