Cebula z Aragonii na liście produktów chronionych
2013-12-02 15:25
Chronioną Nazwę Pochodzenia z
Hiszpanii. „Cebolla Fuentes de Ebro” jest warzywem występującym
autochtonicznie we Wspólnocie Autonomicznej Aragonii, bardzo
pozytywnie ocenianym przez konsumentów dzięki swoim wysokim walorom
smakowym, związanym głównie z soczystością i niewielką
pikantnością.
Wyróżnia się wśród innych warzyw uprawianych na tym obszarze ze względu na jej cechy charakterystyczne - odznacza się grubymi łodygami, biało-słomkowym zabarwieniem łusek zewnętrznych oraz białymi, gąbczastymi łuskami wewnętrznymi, ale podstawową cechą charakterystyczną tej odmiany cebuli jest jej łagodny smak; potocznie mówi się o niej, że „nie szczypie i jest lekko słodkawa”.
W rozporządzenie z dnia 15 listopada br. nr 1146/2013 rejestrujące na unijnej liście nazw chronionych produktów „Cebolla Fuentes de Ebro”
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wlkp. i Kujawy - cebula jeszcze po staremu
2013-12-02 10:00
Jak wygląa sytuacja na hurtowym rynku cebuli w zagłębiu produkcyjnym tego warzywa - w Wielkopolsce i na Kujawach?
czytaj dalej
Holandia: eksport cebuli w 44. tygodniu 2013
2013-12-02 08:00
Według danych z portalu tuinbouw.nl w sezonie 2013/2014, to jest od 22 lipca do 3 listopada 2013 roku z Holandii wyeksportowano 275 tys. ton cebuli.
czytaj dalej
Cebula będzie droga
2013-11-28 08:00
Coraz więcej mediów branżowych, nie tylko polskich, podaje informacje wspierające prognozy zwyżkowe dla cen cebuli.
czytaj dalej